Залежність структури мідно-калбціево-фосфатних стекол від координаційного стану іонів міді - Романова, Д. В. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2001)
Досліджено вплив електромагнітного випромінювання (частотою 1 ГГц) і температури на формування структури мідно-кальцієво-фосфатних стекол. У випадку, коли концентрація оксиду міді нижча за 10 %, кожний іон міді має тетраедричне оточення і являє собою незалежний парамагнітний центр. Збільшення концентрації СuО вище за 10 % приводить до об’єднання іонів міді в асоціації. Effect of heating and electromagnetic radiation (frequency-lGHz) on Ше state of the copper ions in the copper-calsium-phosphate glasses structure was investigated. In case when the concentration of copper oxide is lower 10 % every copper ion has tetra- hedric environment and presents in the interaction paramagnetic centers. Increasing concentration of the CuO under 10 % results copper ions combine in the association.