Соціальна робота з безпритульними особами в Україні: проблеми реалізації та шляхи вдосконалення - Кіндратів, Лілія Романівна; Kindrativ, Liliia Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема бездомності в Україні загострилася через війну, внутрішнє переміщення та економічну нестабільність [1]. Безпритульні — одна з найбільш вразливих груп, що потребує комплексної підтримки. Наявні соціальні послуги та правове регулювання недостатні, що зумовлює потребу в дослідженні теоретичних підходів і практичного досвіду для покращення соціальної роботи з цією категорією населення. Об’єкт дослідження: соціальна робота з безпритульними особами в Україні. Предмет дослідження: особливості, проблеми реалізації та шляхи вдосконалення соціальної роботи з безпритульними особами в Україні. Мета дослідження: розкрити особливості теоретичних та практичних підходів до соціальної роботи з безпритульними особами в Україні та окреслити можливі напрямки вдосконалення цієї діяльності. Результати дослідження: опрацьовано теоретичні підходи, типологію, причини бездомності та нормативно-правове регулювання [2] соціальної роботи. Розглянуто форми вуличної соціальної роботи (аутріч, детач, патрулювання) та роль соціального працівника [3]. Проведено аналіз діяльності Центру обліку та нічного перебування бездомних осіб у Львові на основі інтерв’ю з працівниками, виявлено виклики, напрями підтримки й можливості покращення соціальних послуг.соціальна робота, соціальні послуги, профілактика.

The problem of homelessness in Ukraine has been exacerbated by war, internal displacement, and economic instability [1]. Homeless people are one of the most vulnerable groups in need of comprehensive support. The available social services and legal regulation are insufficient, which necessitates the study of theoretical approaches and practical experience to improve social work with this category of the population. Object of research: social work with homeless persons in Ukraine. Subject of the study: features, implementation problems, and strategies for improving social work with the homeless. Purpose of the study: to identify theoretical and practical approaches to working with homeless persons in Ukraine and outline possible ways to improve this activity. Research results: theoretical approaches, typology, causes of homelessness and regulatory and legal regulation [2] of social work were studied. Forms of street social work (outreach, detachment, patrolling) and the role of a social worker were considered [3]. An analysis of the activities of the Center for Registration and Night Stay of Homeless Persons in Lviv was conducted based on interviews with employees, and challenges, areas of support and opportunities for improving social services were identified.
Social work with homeless people in Ukraine: problems of implementation and ways of improvement
Keywords: 6.231.00.00; безпритульність; бездомність; соціальна робота; вулична; homelessness; rooflessness; social work; street social work; social services; prevention