Реакційна здатність гідроксильних груп зі складу сахарози в реакції Стегліха - Нагорняк, М. І.; Самарик, В. Я.; Ференс, М. В.; Дронь, І. А. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Модельно досліджено реакційну здатність гідроксильних груп полісахаридів на сахарозі та одноосновних карбонових кислотах у реакції Стегліха. Визначено, що цю реакцію можна використовувати для модифікації полісахаридів по вторинним гідроксильним групам. Встановлено, що реакція перебігає у відносно м’яких умовах і основним продуктом є тризаміщена кислотними залишками сахароза. Виділено та ідентифіковано побічний продукт. З’ясовано, що ступінь заміщення погано регулюється співвідношенням вихідних речовин, а також, що реакція проходить в м’яких умовах. Показано, що реакцію Стегліха можна використовувати для модифікації полісахаридів. The reactivity of hydroxyl groups of polysaccharides was investigated by the Stehlih reaction using the model of sucrose and monobasic carboxylic acids. It was determined that this reaction can be used to modify the polysaccharides by secondary hydroxyl groups. It was shown that the reaction flows in relatively mild conditions and main reaction product is trisubstituted sucrose by acid residues. A byproduct was separated and identified. It was found that the substitution degree was poorly regulated by starting materials ratio and that the reaction took place under mild conditions. It was determined that the Stehlih reaction can be used to modify the polysaccharides.
Keywords: модифікація сахарози; поліестери; реакційна здатність ОН-груп; sucrose modification; polyesters; reactivity of OH-groups