Краудфандинг: перспективи запровадження та правового регулювання в Україні - Василів, Соломія; Свищо, Вікторія; Vasyliv, Solomia; Svyshcho, Viktoriia (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Розглянуто питання правового регулювання краудфандингу в Україні та значенню цього інституту для покращення соціальних та економічних процесів в нашій країні. Визначено поняття «краудфандингу», аналізують історію виникнення його як явища, а також перспективи впровадження та нормативного регулювання цієї інституції. Проаналізовано механізм застосування краудфантингу, порядок фінансування проектів, поняття краудфандингової платформи, порядок залучення коштів автором проекту та умови, за яких такі кошти можуть бути отримані розробниками проекту. Автори у статті наголошують, що явище краудфандингу в Україні існує поза межами юридичних дефініцій, і хоча поняття краудфандингу поки що не визначено на законодавчому рівні, вже ведуться певні роботи у напрямку напрацювання проекту спеціального закону, що має врегулювати основні поняття і процеси у сфері краудфандингу. Термін «краудфандинг» вживають і посилаються на нього у нормативних актах як на існуючий правовий інститут «де-факто». У статті відзначено, що розвиток краудфандингу як нового інструмента фінансування стартап-проектів є актуальним, адже в Україні, як і в усьому світі, цей спосіб набуває все більшої практичної популярності. Таке явище, як «суспільне фінансування», відкриває новий спектр можливостей, і люди можуть зробити внесок у спільне майбутнє не тільки реалізуючи свої ідеї, а й особисто підтримуючи різні креатині та цікаві проекти, зокрема, які стосуються екології, соціальних та культурних проектів, проектів у сфері освіти та науки тощо. Важливим питанням є наявність спеціального нормативного акту, який врегулює діяльність краудфандингу, визначить термінологію і дасть поштовх громадськості для збору та спрямування коштів на охорону довкілля. Порівняння краудфандингу з одним із існуючих на сьогоднішній день договірних інститутів в Україні видається некоректним і тому вважаємо, що із цим слід погодитись як із правовою новелою. Тільки спеціальний закон і зміни до відповідних нормативних актів зможуть повністю врегулювати інститут краудфандингу в Україні.

The article is devoted to the issues of legal regulation of crowdfunding in Ukraine and the importance of this institution for the improvement of social and economic processes in our country. The authors define the concept of "crowdfunding", analyze the history of its emergence as a phenomenon, as well as the prospects for the implementation and regulatory regulation of this institution. The article analyzes the mechanism of using crowdfunding, the procedure for financing projects, the concept of a crowdfunding platform, the procedure for attracting funds by the project author and the conditions under which such funds can be received by project developers. The authors of the article emphasize that the phenomenon of crowdfunding in Ukraine exists outside the boundaries of legal definitions, and although the concept of crowdfunding has not yet been defined at the legislative level, some work is already underway to draft a special law that should regulate the main concepts and processes in the field of crowdfunding. The term "crowdfunding" is used and referred to in regulatory acts as an existing "de facto" legal institution. The article notes that the development of crowdfunding as a new tool for financing startup projects is relevant, because in Ukraine, as in the whole world, this method is gaining more and more practical popularity. Such a phenomenon as "crowdfunding" opens up a new range of possibilities, and people can contribute to the common future not only by implementing their ideas, but also by personally supporting various creatines and interesting projects, in particular, those related to ecology, social and cultural projects, projects in the field of education and science, etc. An important issue is the availability of a special regulatory act that will regulate crowdfunding activities, define terminology and give the public an impetus to collect and direct funds for environmental protection. Comparing crowdfunding with one of the currently existing contractual institutions in Ukraine seems incorrect, and therefore we believe that it should be accepted as a legal amendment. Only a special law and amendments to the relevant regulatory acts will be able to fully regulate the institution of crowdfunding in Ukraine.
Crowdfunding: prospects of implementation and legal regulation in Ukraine
Keywords: краудфантинг; краудфандингова копманія; краудфандингова платформа; суспільне фінансування; crowdfunding; crowdfunding campaign; crowdfunding platform; public financing; 33; 332; 332.1