Empirical model for optimizing shea butter extraction in an unbaffled vessel equipped with an impeller - Omodara, Julius; Ayo, Daniel; Emetere, Moses; Ayoola, Ayodeji (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
З використанням методу Бокса-Вілсона (МБВ) проведено оптимізацію виходу олії дерева ші, екстра- гованого в реакторі з гладкими стінками, обладнаному імпе- лером, внаслідок зміни часу, температури та швидкості пере- мішування. Для досліджень застосовували гвинтовий імпелер, встановлений на швидкісному змішувачі Tecmix TM 1100. Для розроблення та оптимізації змінних процесу використана програма Minitab 16.1. Встановлено, що температура та швидкість мають значний вплив на вихід з p-значеннями 0,001 і0,002, відповідно. Значення виходу олії відповідно до графіку залишків показують, що прийнята модель є ефективною, оскільки експериментальні та прогнозовані значення виходу дуже близькі. Доведено адекватність моделі.

The yield of Shea butter extracted in an unbaffled vessel equipped with an impeller was optimized by varying kneading time, kneading temperature and kneading speed using response surface method (RSM). Helical shaped impeller was mounted on a variable speed Tecmix TM 1100 kneader to knead the Shea paste. Minitab 16.1 software was used for the design and optimization of the process variables. The study indicated that the temperature and speed were highly significant on Shea butter oil yield with p-values of 0.001 and 0.002, respectively. The residual plots of the yield show that the adopted model was efficient because the experimental and the predicted yields for the extraction are very close. It was concluded that the model to be adequate.
Емпіричнамодель для оптимізації екстракції олії дерева ші в реакторі з гладкими стінками, обладнаному імпелером
Keywords: олія дерева ші; оптимізація; вихід; метод Бокса-Вілсона; дерево ші; Shea butter; optimization; yield; surface response method; Shea tree