Modification of the Catalytic System for the Industrial Chlorine Processing of Ethylene in 1,2-Dichloroethane - Starchevskyy, Volodymyr; Shparij, Mykola; Hrynchuk, Yurii; Reutskyy, Volodymyr; Kurta, Sergiy; Hatsevych, Olga (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Запропоновано новий механізм реакції прямого (адитивного) хлорування етилену з утворенням 1,2- дихлоретану в присутності каталізатора FeCl3, промотованого NaCl. Встановлено, що швидкість залежить від концентрації активної фази каталізатора і промотора, а також утворення комплексу Na[Fe(C2H4Cl)4], який є поверхневим інтермедіантом реакції. Обгрунтовано гетерогенно-гомогенний механізм процесу, згідно якого реакція починається на поверхні каталітичного комплексу і триває в розчині дихлоретану. Запропоновано стабілізатор каталізаторного комплексу – натрієву сіль перфорованої сульфокислоти, яка дозволяє прискорити процес розчинення хлориду натрію, підвищити селективність утворення 1,2-дихлоретану та зменшити кількість побічних продуктів – трихлоретану та інших хлор-похідних.

A new mechanism for the reaction of direct (additive) chlorination of ethylene with chlorine from the formation of 1,2-dichloroethane in the presence of FeCl3 catalyst promoted by NaCl has been proposed. It was found that the rate depends on the active phase concentration of the catalyst and the promoter, as well as the formation of the Na[Fe(C2H4Cl)4] complex, which is a surface intermediate of the reaction. The heterogeneous-homogeneous mechanism of the process, according to which the reaction begins on the surface of the catalytic complex and lasts in a solution of dichloroethane, has been substantiated. A stabilizer of the catalyst complex – the sodium salt of perforated sulfonic acid, which accelerates the process of dissolution of sodium chloride, – increases the selectivity of 1,2-dichloroethane formation and reduces the number of byproducts of trichloroethane and other chlorine derivati
Модифікація каталітичної системи промислового процесу прямого хлорування етилену в 1,2-дихлоретан
Keywords: етилен; хлор; дихлоретан; адитивне хлорування; каталізатор; промотор; конверсія; стабілізатор; хлорид амонію; натрієва соль перфорованої сульфокислоти; ethylene; chlorine; dichloroethane; additive chlorination; catalyst; promoter; mechanism; stabilizer; ammonium chloride; sodium salt of perforated sulfonic acid