Інформаційна система планового відвідування лікарів - Калінка, Юлія Володимирівна; Kalinka, Yuliia Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
За останнє десятиліття відбулася глибока трансформація системи охорони здоров'я та медичних послуг завдяки активному впровадженню новітніх технологій, що вплинуло на канали комунікації між пацієнтами та постачальниками медичної допомоги [1]. Запровадження онлайн-сервісу для запису на прийом до лікаря є важливим елементом цифрової трансформації медичних установ, оскільки сприяє підвищенню ефективності внутрішніх процесів, покращенню якості обслуговування та зручності для користувачів [2]. Це вирішує проблеми економії часу, ефективності використання людських ресурсів та зручності планування. Розробка власної інформаційної системи є доцільним і перспективним напрямом в умовах зростаючих вимог до автоматизації та індивідуалізації управлінських процесів у медицині. Актуальність таких систем зростає з огляду на потреби оптимізації медичних послуг та підвищення їхньої доступності, що є критично важливим для сучасного суспільства. Об'єкт дослідження — процес планового відвідування лікарів у медичних закладах. Предмет дослідження — методи та засоби автоматизації та оптимізації процесу запису пацієнтів, а також розробка веб-орієнтованої інформаційної системи для цього процесу. Мета дослідження: розробка інформаційної системи, що забезпечить автоматизований процес запису пацієнтів на прийом до лікарів та спростить управління розкладом лікарів. Результатом дослідження є розроблена інформаційна система, ефективний інструмент для оптимізації процесу запису, зменшення навантаження на персонал, підвищення ефективності використання ресурсів, покращення обслуговування пацієнтів та забезпечення зручного й прозорого планування візитів. Система відзначається адаптивністю, гнучкою архітектурою та інтеграцією з сучасними інструментами цифрової медицини, зокрема Telegram-ботом для нагадувань. Це не лише оптимізує процеси, але й формує передумови для подальшого масштабування – додавання функціоналу електронних медичних карток, телемедицини, аналітики візитів і статистичного моніторингу. Розроблена система також сприяє покращенню комунікації між лікарями та пацієнтами, забезпечуючи зручний обмін інформацією. Її впровадження відкриває нові можливості для медичних закладів в контексті оптимізації витрат і підвищення задоволеності пацієнтів, а також загальної ефективності їхньої роботи.

Over the last decade, a profound transformation of the healthcare system and medical services has occurred due to the active implementation of the latest technologies, which has affected communication channels between patients and healthcare providers. The introduction of an online service for scheduling appointments with doctors is an important element of the digital transformation of medical institutions, as it contributes to increasing the efficiency of internal processes, improving the quality of service and convenience for users. This solves the problems of time-saving, efficiency of human resources, and convenience in planning. The development of a proprietary information system is a relevant and promising direction in the context of increasing demands for automation and individualization of management processes in medicine. The relevance of such systems is growing in view of the need to optimize medical services and increase their accessibility, which is critically important for modern society. The object of the study is the process of scheduled visits to doctors in medical institutions. The subject of the study is methods and tools for automating and optimizing the patient appointment scheduling process, as well as the development of a web-oriented information system for this process. The aim of the study is the development of an information system that will provide an automated process for patients to schedule appointments with doctors and simplify the management of doctors' schedules. The result of the study is the developed information system, an effective tool for optimizing the appointment scheduling process, reducing the burden on staff, increasing the efficiency of resource use, improving patient service, and ensuring convenient and transparent appointment planning. The system is characterized by adaptability to user needs, flexible architecture, and integration with modern digital medicine tools, in particular, a Telegram bot for reminders. This not only optimizes processes but also creates prerequisites for further scaling - adding the functionality of electronic health records, telemedicine, visit analytics, and statistical monitoring. The developed system also contributes to improving communication between doctors and patients, providing convenient information exchange. Its implementation opens up new opportunities for medical institutions in the context of optimizing costs and increasing patient satisfaction, as well as the overall effectiveness of their work.
Information system for scheduled visits to doctors
Keywords: 6.126.00.01; — інформаційна система; електронний запис; медичні послуги; охорона здоров'я; веб-застосунок; Telegram бот. 1. Радзішевська Є. Б.; Висоцька О. В. Інформаційні технології в медицині. Ehealth : підручник / за ред. В. Г. Кнігавка. Харків : ХНМУ; 2019. 19 с. 2. Вальчук М. С. Цифровізація сфери охорони здоров'я в Україні на шляху до забезпечення клієнто- та пацієнтоорієнтованості. Центральноукраїнський вісник права та публічного управління. 2024. Вип. 3 (7). – С. 14-24; — information system; electronic scheduling; medical services; healthcare; web application; Telegram bot. 1. Радзішевська Є. Б.; Висоцька О. В. Інформаційні технології в медицині. Ehealth : підручник / за ред. В. Г. Кнігавка. Харків : ХНМУ; 2019. 19 с. 2. Вальчук М. С. Цифровізація сфери охорони здоров'я в Україні на шляху до забезпечення клієнто- та пацієнтоорієнтованості. Центральноукраїнський вісник права та публічного управління. 2024. Вип. 3 (7). – С. 14-24