Development of Heterogeneous Alkali Methoxide Catalyst from Fly Ash and Limestone - Widayat, W.; Christwardana, Marcelinus; Syaiful, S.; Satriadi, Hantoro; Khaibar, Akhmad; Almaki, Mukhammad Mujahid (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Зольний пил та вапняк використано як сировину для приготування гетерогенних лужних метоксидних каталізаторів для переестерифікації пальмової олії в біодизельне паливо. Каталізатори синтезовано за допомогою мокрого і сухого методу з наступним прожарюванням за 1073–1273 K. Присутність диспергованих кристалів Ca(OCH3)2 над каркасом золи і вапняку підтверджено даними рентгенівської дифракції та скануючої електронної мікроскопії. Найкращі результати отримані в присутності каталізатора, одержаного мокрим способом і прожаренного за 1073 К (W-800). Показано, що такий каталізатор має більшу площу поверхні і більш однорідні активні ділянки, у порівнянні з іншими каталізаторами. Близько 88,6 % біодизелю одержано з промислової пальмової олії з використанням W-800 як каталізатора. Фізико-хімічні характеристики, такі як густина, кінематична в'язкість і вміст вільних жирних кислот, відповідають міжнародним стандартам для біодизеля. Каталізатор використовувався для виробництва біодизеля протягом чотирьох циклів, а вихід біодизеля підтримувався до 91,87 % від початкового значення.

This study is aimed to use fly ash and limestone as raw materials for preparing alkali methoxide heterogeneous catalysts for transesterification of palm oil into biodiesel. The heterogeneous catalyst was synthesized from fly ash and limestone through wet and dry methods and calcined within 1073–1273 K. X-ray diffraction and scanning electron microscopy analyses indicated the well-dispersed presence of the Ca(OCH3)2 crystal over the fly ash and limestone framework, which was mixed using wet method and calcined at 1073 K (W800). Results showed that W-800 exhibited larger surface area and more uniform active sites than the other catalysts. About 88.6 % of biodiesel was produced from commercial palm oil with W-800 as the catalyst. The product possesses physicochemical characteristics, such as density, kinematic viscosity and free fatty acid content, which satisfy the international biodiesel standard. The catalyst was used for biodiesel production for four cycles, and the biodiesel yield was maintained up to 91.87 % from the initial value.
Одержання гетерогенного лужного метоксидного каталізатора із зольного пилу та вапняку
Keywords: біодизель; зольний пил; вапняк; переетерифікація; пальмова олія; biodiesel; fly ash; limestone; transesteri-fication; palm oil