Оцінювання прибутковості АТ "Кредобанк" у довоєнний і воєнний періоди - Поставчук, Юлія Петрівна; Postavchuk, Yuliia Petrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Поставчук Ю.П., Хома І.Б. (керівник). Оцінювання прибутковості АТ "Кредобанк" у довоєнний і воєнний періоди. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Прибутковість є визначальним показником ефективності управління банком, її рівень має суттєве значення для акціонерів та інвесторів, адже демонструє надійність фінансової установи, стійкість до економічних викликів і спроможність до сталого зростання. Високі показники прибутковості свідчать про раціональне використання банком своїх ресурсів, обґрунтоване управління витратами, а також про зважену процентну політику [1]. Задля формування стабільної прибутковості банку ключову роль займає ефективне управління кредитними ризиками, забезпечення підвищення доходів, оптимізації витрат та управління активами і пасивами банку [2-4]. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розробка теоретико-методичних засад щодо оцінювання прибутковості банку в умовах війни (на прикладі АТ «Кредобанк»). Завданнями бакалаврської кваліфікаційної роботи є пошук теоретичних підходів до визначення прибутковості банку, аналізування фінансового стану, аналізування показників прибутковості, прогнозування чистого прибутку, факторний аналіз рентабельності активів. Об’єкт дослідження: процеси аналізування фінансових результатів діяльності АТ «Кредобанк», які відповідають за прибутковість, у контексті змін зовнішнього середовища. Предмет дослідження: теоретичні та практичні засади оцінювання показників прибутковості АТ «Кредобанк» за 2021-2024 рр. та визначення факторів, що впливають на їх динаміку. Бакалаврська кваліфікаційна робота складалася з двох розділів: теоретико-аналітичної частини та спеціальної частини. У теоретико-аналітичній частині роботи було досліджено сутність поняття «прибуток банку» та розглянуто бачення авторів щодо прибутковості банку у різних аспектах. Варто підкреслити, що у сучасних умовах діяльності вагомий вплив на прибутковість банку має діджиталізація, яка дає нові можливості для залучення клієнтів через персоналізацію банківських продуктів, покращення механізмів кредитування, пришвидшення фінансових операцій [5]. Окрім того, в умовах війни відбулися зміни у системі оподаткування, що також позначилось на прибутковості банківських структур [6]. Під час аналізування фінансового стану АТ «Кредобанк» виявлено зменшення кредитного портфелю банку та зростання операцій із цінними паперами, що в майбутньому може мати негативний вплив на дохідність. У 2022 воєнному році більшість показників прибутковості мали тенденцію до зменшення, що пов’язано із значним спадом чистого прибутку через стрімке зростання відрахувань у резерв за кредитними збитками.

Postavchuk Yu.P., Khoma I.B. (head). Assessment of the profitability of JSC "Kredobank" in the pre-war and war periods. Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract Profitability is a key indicator of the effectiveness of bank management, its level is of significant importance for shareholders and investors, as it demonstrates the reliability of a financial institution, its resilience to economic challenges and its ability to achieve sustainable growth. High profitability indicators indicate the rational use of the bank's resources, sound cost management, and a balanced interest rate policy [1]. In order to form a stable bank profitability, the key role is played by effective credit risk management, ensuring increased income, optimizing costs, and managing the bank's assets and liabilities [2-4]. The purpose of the bachelor's qualification work is to develop theoretical and methodological principles for assessing the profitability of a bank in wartime conditions (using the example of JSC "Kredobank"). The objectives of the bachelor's qualification work are to find theoretical approaches to determining the profitability of a bank, analyzing the financial condition, analyzing profitability indicators, forecasting net profit, and factor analysis of the profitability of assets. Object of research: processes of analyzing the financial results of JSC "Kredobank", which are responsible for profitability, in the context of changes in the external environment. Subject of research: theoretical and practical principles of assessing the profitability indicators of JSC "Kredobank" for 2021-2024 and determining the factors affecting their dynamics. The bachelor's qualification work consisted of two sections: a theoretical and analytical part and a special part. In the theoretical and analytical part of the work, the essence of the concept of "bank profit" was investigated and the authors' vision of bank profitability in various aspects was considered. It is worth emphasizing that in modern operating conditions, digitalization has a significant impact on bank profitability, which provides new opportunities for attracting customers through personalization of banking products, improving lending mechanisms, and accelerating financial transactions [5]. In addition, in wartime conditions, changes occurred in the taxation system, which also affected the profitability of banking structures [6]. When analyzing the financial condition of JSC "Kredobank", a decrease in the bank's loan portfolio and an increase in securities transactions were identified, which in the future may have a negative impact on profitability. In 2022, most profitability indicators tended to decrease, which is associated with a significant decline in net profit due to the rapid growth of deductions to the loan loss reserve.
Estimating of the profitability of JSC "Kredobank" in the pre-war and war periods
Keywords: 6.072.00.00; прибутковість; прибуток банку; рентабельність; фінансовий результат; profitability; bank profit; profitability; financial result. List of used sources 1. Doroshenko N.O.; Dubinina S.D. (2024). Financial approach to assessing the effectiveness of bank management. Young Scientist. No. 6 (130). P. 178-184. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2024-6-130-12. 2. Khoma I.B.; Luk’yansky O.B. (2024). Theoretical and methodological aspects of improving credit risk management in a bank. Sustainable Economic Development. No. 2 (49). P. 295-301. DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-49-47. 3. Bezditko Yu.M.; Posadneva O.M. (2024). Evaluation characteristics of factors influencing the formation of bank profits in Ukraine. Digital economy and economic security. No. 6 (15). P. 260-263. DOI: https://doi.org/10.32782/dees.15-41. 4. Bondarchuk M.K.; Yushchyk Y.V. (2022). Strategic directions of bank asset and liability management. International scientific journal "Internauka". Series: "Economic Sciences". No. 7. DOI: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2022-7-8162. 5. Paevsky V.D.; Rysin V.V. (2025). Assessment of the impact of digitalization on bank profitability (on the example of JSC AKB "Lviv"). Young Scientist. No. 3 (134). DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2025-3-134-8. 6. Matviychuk N.M.; Teslyuk S.A.; Prots N.V. (2025). Taxation of Ukrainian banks under martial law. Kyiv Economic Scientific Journal. No. 9. P. 190-195. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-765X/2025-9-25