Особистісні ресурси адаптації курсантів військових закладів вищої освіти до служби в армії - Костюк, Ольга Євгенівна; Kostiuk, Olha Yevhenivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота присвячена комплексному дослідженню адаптаційних можливостей курсантів в умовах навчання у вищих військових навчальних закладах. Основну увагу приділено аналізу теоретичних засад та емпіричному дослідженню аспектів соціально- психологічної адаптації, а також визначенню чинників, що впливають на ефективність адаптаційних процесів серед майбутніх офіцерів. Робота містить огляд наукових підходів до вивчення проблеми адаптації курсантів, висвітлює ключові фактори, що сприяють або заважають успішному пристосуванню до особливих умов навчання. Обґрунтовано роль особистісних ресурсів, які допомагають курсантам ефективно адаптуватись до вимогливого середовища та забезпечують готовність до виконання завдань у майбутній професійній діяльності. Досліджено відмінності у прояві адаптивності курсантів першого (n = 35) та другого (n = 35) курсів, охарактеризовано психологічні особливості їхніх адаптаційних ресурсів. Показано, що в процесі навчання відбуваються значні зміни в акцентуаціях характеру курсантів, що свідчить про поступове пристосування до специфічних умов навчання у військовому закладі. Отримані результати мають практичну значущість, оскільки дають змогу розробити рекомендації для вдосконалення системи психолого-педагогічної підтримки курсантів.

The work is devoted to a comprehensive study of the adaptive capabilities of cadets in the conditions of studying in higher military educational institutions. The main attention is paid to the analysis of theoretical foundations and empirical study of aspects of social and psychological adaptation, as well as to the identification of factors that influence the effectiveness of adaptation processes among future officers. The paper provides an overview of scientific approaches to the study of the problem of cadets' adaptation, highlights the key factors that facilitate or hinder successful adaptation to special learning conditions. The role of personal resources that help cadets to effectively adapt to a demanding environment and ensure readiness to perform tasks in their future professional activities is substantiated. The differences in the manifestation of adaptability of first-year (n = 35) and second-year (n = 35) cadets are investigated, the psychological characteristics of their adaptation resources are characterized. It is shown that in the course of training there are significant changes in the accents of the cadets' character, which indicates a gradual adaptation to the specific conditions of study in a military institution. The results obtained are of practical importance, as they allow us to develop recommendations for improving the system of psychological and pedagogical support for cadets.
Personal resources for the adaptation of cadets of military institutions of higher education to service in the army
Keywords: 8.053.00.01; адаптація; соціальна адаптація; психологічна адаптація; соціально- психологічної адаптації; особистісні ресурси; курсант; adaptation; social adaptation; psychological adaptation; social and psychological adaptation; personal resources; cadet