Антиоксидантна активність екстрактів Scorzonera purpurea subsp. rosea - Семенчук, Ю. М.; Стадницька, Н. Є.; Semenchuk, Y. M.; Stadnytska, N. Ye. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено антиоксидантні властивості етанольно-водних екстрактів трави Scorzonera purpurea subsp. rosea, одержаних методом мацерації, з вмістом етанолу 50 % (Е50) та 70 % (Е70) за допомогою методів DPPH (Е50 – 82 %, Е70 – 86 %), ABTS (Е50 – 89 %, Е70 – 93 %) та FRAP (Е50 – 23,01 мкмоль/мл Е70 – 23,58 мкмоль/мл). Визначено, що досліджувані екстракти мало відрізняються за загальним вмістом екстрактивних речовин (Е50 – 19,86 мг/мл, Е70 – 19,4 мг/мл), сумою поліфенольних сполук (Е50 – 2,02 мг ГК/мл, Е70 – 2,11 мг ГК/мл), флавоноїдів (Е50 – 0,235 мг К/мл, Е70 – 0,276 мг К/мл). Одержані результати свідчать про доцільність використання етанольно-водної суміші із вмістом етанолу 50 % як дешевшого екстрагента для отримання екстрактів Scorzonera purpurea із вираженою антиоксидантною дією.

The antioxidant properties of ethanol-water extracts of Scorzonera purpurea subsp. rosea obtained by maceration with ethanol content of 50 % (E50) and 70 % (E70) were studied using the DPPH (E50 – 82 %, E70 – 86 %), ABTS (E50 – 89 %, E70 – 93 %) and FRAP (E50 – 23.01 μmol/ml, E70 – 23.58 μmol/ml) methods. It was determined that the studied extracts differ little in the total content of extractive substances (E50 – 19.86 mg/ml, E70 – 19.4 mg/ml), the sum of polyphenolic compounds (E50 – 2.02 mgGC/ml, E70 – 2.11 mgGC/ml), flavonoids (E50 – 0.235 mgC/ml, E70 – 0.276 mgC/ml). The obtained results indicate the expediency of using an alcohol-water mixture with an ethanol content of 50 % as a cheaper extractant for the preparation of Scorzonera purpurea extracts with a pronounced antioxidant effect.
Antioxidant activity of extracts of Scorzonera purpurea subsp. rosea
Keywords: поліфенольні сполуки; флавоноїди; DPPH метод; ABTS; FRAP; Scorzonera purpurea; Scorzonerarosea; polyphenolic compounds; flavonoids; DPPH method; ABTS; FRAP; Scorzonera purpurea; Scorzonera rosea