Висвітлення інформації про державні закупівлі в українських мас-медіа - Піхо, Максим Сергійович; Pikho, Maksym Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є публікації про державні закупівлі у відомих українських медіа «Наші гроші», чи "NGL.media". Предметом дослідження є вплив матеріалів про державні закупівлі на аудиторію медіа та на популяризацію проблеми корупції під час цього процесу. Метою роботи є проаналізувати висвітлення інформації про державні закупівлі в українських мас-медіа «Наші гроші», чи "NGL.media". Результати дослідження: Державні закупівлі є невід’ємною складовою держави. Таким закупівлям громадяни мають обов’язково приділяти пильну увагу, оскільки на це держава витрачає безпосередньо їх кошти. Допомагати громадянам з цим можуть засоби масової інформації, які за них можуть перевіряти витрати державних коштів та за потреби повідомляти про них. У тоталітарному суспільстві таких можливостей громадяни, а, отже, й засоби масової інформації не мають, оскільки загалом влада таких держав ні перед ким не звітує. Ба більше, купівлі в таких державах відбуваються під диктовку та без конкуренції. Така ситуація була в Україні за часів Радянського Союзу, який диктував державним структурам, що, в кого та за скільки купити. Натомість громадськість проконтролювати витрати державних коштів під час таких закупівель не могла. Суттєві зміни відбулись зі здобуттям Україною незалежності. Станом на зараз, проконтролювати на що витрачають кошти українські державні структури може будь-який громадянин. Проте прозорість не завжди значить відсутність зловживань та простоту їх виявлення. Тут на допомогу громадськості приходять журналісти, які завдяки своєму досвіду та експертизі здатні перевіряти та шукати зловживання в державних закупівлях. У роботі на двох конкретних прикладах засобів масової інформації «Наші гроші» та "NGL.media" демонструється, як відбувається висвітлення державних закупок, які є проблеми в роботі з цими даними, що стає підставою для матеріалу журналістів на таку тематику тощо. Увагу приділено й методам збору відповідної інформації цими медіа. Крім цього, проаналізовані ключові періоди, які пройшла Україна задля прозорості витрат своєї влади.

The object of the study is publications about public procurement in well-known Ukrainian media "Nashi Groshi", or "NGL.media". The subject of the study is materials about the impact of public procurement on the media audience and on the popularization of corruption problems during this process. The method of the work is to analyze the coverage of information about public procurement in Ukrainian mass media "Nashi Groshi", or "NGL.media". Research results: Public procurement is an integral part of the state. Citizens must pay close attention to such procurement, since the state pays for their cost. Help citizens with these media outlets, which can check the spending of public funds on their behalf and report on them if necessary. In a totalitarian society, citizens, and therefore the media, do not have such opportunities, since the government of such a state is generally not accountable to anyone. Moreover, purchases in such states are made under dictation and without competition. This situation occurred in Ukraine during the Soviet Union, which dictated to state structures what to buy, from whom, and for how much. Instead, the public could not control the spending of public funds during such purchases. Significant changes occurred with Ukraine's independence. As of now, any citizen can control the cost of Ukrainian state structures. However, transparency does not always mean the violation of abuses and the ease of their detection. Here, journalists come to the aid of the public, who, based on their own experience and expertise, are able to check and look for abuses in public procurement. In the work on two specific examples of the mass media "Nashi Groshi" and "NGL.media" demonstrate how public procurement is covered, what problems there are in working with this data, what is the basis for journalists' materials on such topics, etc. Attention is also paid to the methods of collecting relevant information by these media. In addition, the key periods that Ukraine has gone through for the transparency of its government's spending are analyzed.
Coverage of information about state procurement in the Ukrainian mass media
Keywords: 6.061.00.00; – державна закупівля; публікація; прозорість; витрати; громадський контроль. Перелік використаних джерел: 1. Василенко М. К. Журналістське розслідування в умовах воєнного часу. Розвиток чи занепад? Наукові записки Інституту журналістики / ред. В. В. Різун. Київ: Навчально-науковий інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка; 2024. С. 34–43. 2. Посібник з журналістських розслідувань Теорія та практика / Б.Бєль; О. О. Бурмагін; Т. Патора; О. С. Хоменок. Київ; 2013. С. 2–51. 3. Ярощук О. Розслідувальна журналістика та їхня роль для демократії. Серія аналітичних оглядів про Україну. 2020. Т. 1. С. 1–6. 4. Darmostuk I. Public procurement in the Ukrainian media space: problems; opportunities and challenges. Future of science: innovations and perspectives; Stockholm; Sweden; 25 Decemb. 2024; – public procurement; publication; transparency; spending; public control. List of sources used: 1. Vasylenko M. K. Journalistic investigation in wartime. Development or decline? Scientific notes of the Institute of Journalism / ed. V. V. Rizun. Kyiv: Educational and Scientific Institute of Journalism of Taras Shevchenko National University of Kyiv; 2024. P. 34–43. 2. Handbook of journalistic investigations Theory and practice / B. Bel; O. O. Burmagin; T. Patora; O. S. Khomenok. Kyiv; 2013. P. 2–51. 3. Yaroshchuk O. Investigative journalism and its role for democracy. Series of analytical reviews about Ukraine. 2020. T. 1. P. 1–6. 4. Darmostuk I. Public procurement in the Ukrainian media space: problems; opportunities and challenges. Future of science: innovations and perspectives; Stockholm; Sweden; 25 Decemb. 2024