Аналізування динаміки розвитку готельного ринку м.Львова - Голубець, Юлія Михайлівна; Holubets, Yuliia Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах економічної нестабільності та воєнного стану в Україні особливої актуальності набуває дослідження секторів економіки, які мають потенціал для поствоєнного відновлення, залучення інвестицій та стабілізації ринку праці. Одним із таких секторів є готельний бізнес, що відіграє важливу роль у формуванні туристичної привабливості регіонів, зокрема міста Львова — одного з ключових культурних та історичних центрів України. Аналіз динаміки розвитку готельного ринку дозволяє виявити основні тенденції, оцінити вплив зовнішніх факторів і сформувати ефективні управлінські рішення в умовах високої невизначеності. Актуальність теми обумовлена необхідністю адаптації готельного ринку до нових умов функціонування, пов’язаних із триваючим збройним конфліктом, змінами у споживчому попиті, економічними ризиками та викликами безпеки. Проведення аналізу з використанням аналітико-розрахункових, графічних та сценарних методів дає змогу комплексно оцінити ситуацію на ринку, окреслити потенційні шляхи його розвитку та надати рекомендації для стейкголдерів. Об’єктом дослідження є процеси функціонування та розвитку готельного ринку. Предметом дослідження є теоретико-методичні засади та прикладні аспекти аналізування динаміки готельного ринку. Метою роботи є комплексне аналізування динаміки розвитку готельного ринку м. Львова з урахуванням сучасних викликів і обґрунтування напрямів використання результатів аналізу в управлінні та плануванні. Завдання роботи полягають у: • розкритті теоретичних основ аналізування динаміки готельного ринку; • обґрунтуванні системи цілей аналізу готельного ринку; • проведенні аналізу готельного ринку м. Львова із застосуванням розрахунково-графічних методів; • здійсненні експертного та сценарного аналізу; • формуванні висновків і практичних рекомендацій щодо використання результатів дослідження. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи аналізу й синтезу, індукції та дедукції, графічного зображення динаміки, експертного оцінювання, а також метод сценарного планування, що базується на прогнозуванні різних варіантів розвитку подій у майбутньому з урахуванням ризиків та невизначеності. Інформаційною базою дослідження є статистичні дані Державної служби статистики України, офіційні звіти туристичних організацій м. Львова, результати соціологічних досліджень, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних дослідників у сфері готельного бізнесу, економіки туризму та стратегічного планування. Структура роботи включає три розділи. У першому розділі висвітлено теоретичні засади аналізу готельного ринку, розглянуто його об’єкти, суб’єкти, цілі, методи та підходи. теоретичні аспекти аналізу готельного ринку охоплюють понятійний апарат, цілі, завдання та суб’єкти дослідження динаміки його розвитку. Вони базуються на принципах економічного аналізу, маркетингового прогнозування та стратегічного планування. У центрі уваги – вивчення впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на функціонування готельного бізнесу. Теоретичне підґрунтя дозволяє сформувати методологічну базу для подальшого практичного аналізу. У другому розділі здійснено практичний аналіз динаміки готельного ринку м. Львова за допомогою аналітико-розрахункових та графічних методів. Третій розділ присвячено експертному оцінюванню перспектив ринку та побудові сценаріїв розвитку в умовах невизначеності, зокрема в умовах воєнного стану, з подальшим визначенням потенційних напрямів використання результатів аналізу в системі управління. Практична значущість роботи полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані власниками готелів, інвесторами, представниками місцевої влади, туристичними організаціями та іншими зацікавленими сторонами для прийняття управлінських рішень, адаптації до сучасних умов, розробки стратегій розвитку та планових документів.

In the current context of economic instability and martial law in Ukraine, research into economic sectors with potential for post-war recovery, investment attraction, and labour market stabilization becomes especially relevant. One such sector is the hotel business, which plays a key role in shaping the tourism appeal of regions, particularly the city of Lviv — one of Ukraine’s most important cultural and historical centers. Analyzing the dynamics of the hotel market development makes it possible to identify key trends, assess the influence of external factors, and formulate effective management decisions in conditions of high uncertainty. The relevance of the topic is driven by the need for the hotel market to adapt to new operating conditions caused by the ongoing armed conflict, changes in consumer demand, economic risks, and security challenges. Conducting analysis using computational, graphical, and scenario-based methods allows for a comprehensive assessment of the market situation, outlines potential development paths, and provides recommendations for stakeholders. The object of the study is the processes of functioning and development of the hotel market. The subject of the study is the theoretical-methodological foundations and practical aspects of analyzing hotel market dynamics. The aim of the thesis is to comprehensively analyze the dynamics of the hotel market development in Lviv considering current challenges and to substantiate directions for applying the analysis results in management and planning. The objectives of the study include: • revealing the theoretical foundations of hotel market dynamics analysis; • substantiating the system of goals for hotel market analysis; • conducting an analysis of Lviv’s hotel market using computational and graphical methods; • performing expert and scenario analysis; • forming conclusions and practical recommendations on using the research results. The methodological basis of the study includes general scientific methods of analysis and synthesis, induction and deduction, graphical representation of dynamics, expert assessment, and the scenario planning method, which relies on forecasting various development options considering risks and uncertainties. The informational base of the research includes statistical data from the State Statistics Service of Ukraine, official reports of Lviv tourism organizations, sociological research results, and scientific publications by domestic and foreign researchers in the fields of hotel business, tourism economics, and strategic planning. The structure of the thesis consists of three chapters. The first chapter outlines the theoretical foundations of hotel market analysis, including its objects, subjects, goals, methods, and approaches. Theoretical aspects cover the conceptual framework, goals, tasks, and stakeholders in studying market dynamics. These are based on principles of economic analysis, marketing forecasting, and strategic planning. Focus is placed on the impact of external and internal factors on the hotel business, providing a methodological foundation for practical analysis. The second chapter presents a practical analysis of Lviv’s hotel market dynamics using analytical-computational and graphical methods. The third chapter focuses on expert assessment of the market’s prospects and scenario planning under uncertainty, particularly during martial law, and defines potential directions for applying the analysis results in management systems. The practical significance of the thesis lies in the potential application of the research results by hotel owners, investors, local authorities, tourism organizations, and other stakeholders for making informed management decisions, adapting to current conditions, and developing strategic and planning documents.
Analysing the Dynamics of the Hotel Market in Lviv
Keywords: 6.242.00.00; готельний ринок; динаміка розвитку; аналіз; сценарне планування; Львів; стратегія; воєнний стан; інвестиції; туристична індустрія; ризик. Перелік літературних джерел 1. Нездоймінов; С. Г.; & Бедрадіна; Г. К. (2022). Аналіз кон’юнктури ринку готельних послуг. Економіка і суспільство; 35; 107-115. 2. Полякова; О. В.; & Ігнатенко; Т. С. (2021). Стратегічний аналіз готельного ринку як інструмент забезпечення конкурентоспроможності. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Економіка і управління; 32(71); 144-151. 3. Святохо; Н. В.; & Вершицький; А. В. (2020). Макроекономічні фактори розвитку готельного ринку в Україні. Вісник соціально-економічних досліджень; 1(72); 60-68. 4. Семенов; В. Ф.; & Логвиненко; А. М. (2022). Інноваційні тренди розвитку готельного бізнесу. Економічний простір; 179; 62-70. 5. Волошин; І. В. (2023). Комплексний аналіз готельного ринку України: методологічні аспекти та практичні рекомендації. Економіка і управління; 18(2); 67-82. 6. Савченко; І. П. (2023). Аналіз факторів впливу на ефективність функціонування готельних підприємств. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Економіка; 1(61); 91-104. 7. Шевчук; О. А. (2022). Стратегічний аналіз ринку готельних послуг: регіональний аспект. Регіональна економіка; 5(2); 178-193; hotel market; development dynamics; analysis; scenario planning; Lviv; strategy; martial law; investment; tourism industry; risk