Інформаційна система обліку праці та нарахування заробітної плати - Олійник, Олександр Богданович; Oliinyk, Oleksandr Bohdanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
На сьогодні гостро постало питання автоматизації бухгалтерського обліку в Україні. Більшість підприємств досі зберігають велику кількість інформації на папері. Це явище сильно знижує ефективність роботи бухгалтера та відлякує потенційних зарубіжних інвесторів. Адже системи обліку праці та нарахування заробітної плати використовуються не тільки бухгалтерами, а й консультантами, бізнес-аналітиками, менеджерами та аудиторами [1]. Отже, з моменту переходу України до ринкової економіки підприємці змушені автоматизувати системи обліку для того, щоб мати перевагу над конкурентами і отримати нові можливості для управління підприємством. Облікові операції неодмінно повинні відбуватись у автоматичному або як мінімум напівавтоматичному режимі. Обліковими операціями вважаються будь-які елементарні або складні дії над даними чи інформацією з метою одержання проміжних або кінцевих облікових показників [2]. До таких операцій відносять фінансові операції зарахування, списання та переказу. Також в інформаційних системах обліку праці та нарахування заробітної плати проводять реєстрацію робочих днів, вихідних та лікарняних відпусток, створюються автоматичні звіти. Автоматизація максимальної кількості процесів – таке завдання стоїть перед розробниками інформаційних систем обліку праці та нарахування заробітної плати. Необхідно оптимізувати роботу бухгалтерів, перенести документацію із паперового у цифровий вигляд. Потрібне центральне управління робочими, матеріальними та фінансовими ресурсами для досягнення найкращих результатів та оперативного реагування на відхилення від планів. Імплементація програмного забезпечення у фінансово-економічну систему підприємства значно спрощує та пришвидшує його розвиток. Можемо сказати, що такий крок є необхідною умовою ведення сучасного бізнесу. Об’єктом дослідження в цій роботі виступає процес обліку праці та нарахування заробітної плати у малих та середніх підприємствах. Предметом дослідження є методи та засоби обліку праці та нарахування заробітної плати у малих та середніх підприємствах. Метою дослідження постає аналіз продуктів-аналогів, для того, щоб вибрати їхні сильні сторони та імплементувати вирішення їх недоліків. У результаті проведеного дослідження було розроблено систему обліку праці та нарахування заробітної плати. Вона дозволяє бухгалтерам значно зменшити час для опрацювання даних, адже тепер вони зберігаються централізовано і в цифровому форматі. Також було спрощено взаємодію між працівниками і бухгалтерами, бо в цій програмі працівники самотужки можуть робити необхідні їм запити. База даних розміщена на хмарному середовищі AWS в сервісі RDS і є доступною з будь-якого куточка землі в режимі 24/7.

Today the issue of accounting automation in Ukraine is acute. Most businesses still store a lot of information on paper. This phenomenon greatly reduces the efficiency of the accountant and scares away potential foreign investors. After all, the systems of accounting and payroll are used not only by accountants but also by consultants, business analysts, managers and auditors [1]. So, from the moment of Ukraine's moving to a market economy, entrepreneurs are forced to automate accounting systems in order to have an advantage over competitors and gain new opportunities for enterprise management. Accounting transactions must take place in automatic or at least semi-automatic mode. Accounting transactions are any elementary or complex actions on data or information in order to obtain intermediate or final accounting indicators [2]. Such transactions include financial transactions of crediting, debiting and transfer. Also in the information systems of labor accounting and payroll registration of working days, days off and sick leave, automatic reports are created. Automation of the maximum number of processes - this is the task facing the developers of information systems for accounting and payroll. It is necessary to optimize the work of accountants, to transfer documentation from paper to digital form. Central management of human, material and financial resources is needed to achieve the best results and respond quickly to deviations from plans. The implementation of software in the financial and economic system of the enterprise greatly simplifies and accelerates its development. We can say that such a step is a necessary condition for modern business. The study object in this work is the process of labor accounting and payroll in small and medium enterprises. The scope of research are methods and means of labor accounting and payroll in small and medium enterprises. The goal of research is to analyze similar products to select their strengths and implement solutions to their shortcomings. As a result of the development, a system of accounting and payroll was developed. It allows accountants to significantly reduce the time for data processing, because now they are stored centrally and in digital form. The interaction between employees and accountants has also been simplified, as in this program employees can make the inquiries they need on their own. The database is hosted on the AWS cloud environment in the RDS service and is accessible from anywhere in the world 24/7. Key words - accounting, payroll, automation, enterprise, reporting. List of used literature sources: 1. Introduction to Accounting Information Systems (AIS). Retrieved from https://www.investopedia.com/articles/professionaleducation/11/accounting-information-systems.asp#:~:text=An%20accounting%20information%20system %20(AIS,%2C%20regulators%2C%20and%20tax%20agencies. 2. Бенько М.М. Інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку : монографія. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010. – 336 с. ISBN 978-966-629-422-0.
Information system for labor accounting and payroll
Keywords: 6.126.00.01; – бухгалтерський облік; нарахування заробітної плати; автоматизація; підприємство; звітність. Перелік використаних джерел: 1. Introduction to Accounting Information Systems (AIS). Retrieved from https://www.investopedia.com/articles/professionaleducation/11/accounting-information-systems.asp#:~:text=An%20accounting%20information%20system %20(AIS; %2C%20regulators%2C%20and%20tax%20agencies. 2. Бенько М.М. Інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку : монографія. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т; 2010. – 336 с. ISBN 978-966-629-422-0