The effect of thermal insulation from autoclaved aerated concrete on the energy performance of a single-family house - Кіракевич, І. І.; Саницький, М. А.; Котур, Д. Р.; Kirakevych, I.; Sanytsky, M.; Kotur, D. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено вплив ізоляції з теплоізоляційного та довговічного матеріалу на основі автоклавного газобетону на енергетичні характеристики односімейного будинку. Широкий температурний діапазон застосування, достатньо високі показники міцності, простота монтажу – все це визначає доцільність використання системи ізоляційних панелей AEROC Energy як теплоізоляційного матеріалу. Моделювання параметрів теплоізоляційної оболонки житлових будівельних об’єктів дало змогу встановити показники зовнішніх огороджувальних конструкцій, які відповідають нормованому мінімальному рівню енергоефективності стандарту пасивного будівництва. Оптимальним вирішенням технології будівництва зовнішніх стін з автоклавного газобетону може бути укладання блоків конструкційно-теплоізоляційного бетону AEROC D 300 товщиною 300 мм з утепленням теплоізоляційним пористим бетоном AEROC Energy товщиною 200 мм, що забезпечує вимоги стандарту пасивних будинків до зовнішніх стін. Для типового односімейного будинку загальною площею 120 м2 з площею зовнішніх стін (непрозорої частини) 150 м 2 втрати теплоти через стіни становлять 1780 кВт*год, що на порядок менше порівняно із стіною з повнотілої керамічної цегли. За товщини утеплювача на рівні 200 мм забезпечуються мінімальні значення коефіцієнта теплопередачі (0,141 Вт/м 2К). Отримані теплоенергетичні показники відповідають стандарту пасивного будинку щодо термічного опору (Ro ≥ 6,7 м 2К/Вт) та коефіцієнту теплопередачі (Uo ≤ 0,15 Вт/м 2К) зовнішніх стін. Застосування теплоізоляційних панелей AEROC Energy D 150 на основі автоклавного газобетону марки за середньою густиною D 150 в комплексі з газобетонними блоками AEROC D 300 для спорудження огороджувальних конструкцій будівлі сприяє проєктуванню будинків з нульовим споживанням енергії, що є пріоритетним напрямком стратегії низьковуглецевого розвитку.

The article examines the effect of thermal insulation from autoclaved aerated concrete on the energy characteristics of a single-family house. Analysis of mathematical models of energy characteristics of external enclosing structures of buildings depending on the thickness of AEROC autoclaved concrete products according to the criteria of heat loss shows that the thermal resistance value of 7.11 m2K/W and the heat transfer coefficient of 0.141 W/(m2K) are achieved using the wall block AEROC D 300 and AEROC Energy thermal insulation panel with a thickness of 200 mm. These indicators correspond to the passive house standard for thermal resistance (Ro ≥ 6.7 m2K/W) and heat transfer coefficient (Uo ≤ 0.15 W/m2K) of external walls, which confirms the feasibility of using AEROC Energy D 150 thermal insulation panels in combination with wall blocks AEROC D 300 for housing construction according to passive construction standards.
Вплив термоізоляції з автоклавного бетону на енергетичні характеристики односімейного будинку
Keywords: автоклавний газобетон; теплоізоляційні панелі AEROC Energy D 150; термічний опір; коефіцієнт теплопередачі; зовнішні стіни; пасив; structural insulation aerated concrete; AEROC Energy D 150 insulation panels; thermal resistance; heat transfer coefficient; exterior walls; passive house