Проектування технологічного процесу виготовлення пустотілих виробів з поліетилену екструзійним видуванням на базі ТзОВ «Ельпласт» - Гадзецький, Василь Володимирович; Hadzetskyi, Vasyl Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
В рамках бакалаврської кваліфікаційної роботи було розроблено технологічний процес виготовлення пустотілих виробів з поліетилену методом екструзії з роздувом на базі ТзОВ «Ельпласт». Здійснено огляд літературних джерел, у якому висвітлено інноваційні рішення та сучасні впровадження, які здійснюються для вдосконалення методу екструзійного видування. Як типовий виріб для проектування використано виріб «Каністра». Згідно умов експлуатації вибрано матеріал для виготовлення типового виробу – поліетилен марки ПЕНТ 276-73 (ГОСТ 16338-85). Обгрунтовано вибір методу виготовлення виробу «Каністра» – екструзійне видування. Спроектована технологічна схема виготовлення виробів з поліетилену методом екструзії з роздувом, обгрунтовані та розраховані основні технологічні параметри переробки та розроблена технологічна карта процесу. Здійснені матеріальні розрахунки виробництва на основі заданої продуктивності. Для виготовлення виробу «Каністра» вибрано основне технологічне обладнання – екструзіно-роздувний агрегат марки Harry HTS II 5L, а також допоміжне обладнання, необхідне для забезпечення проведення процесу переробки по стадіях. Розраховані основні техніко-економічні показники виробництва виробів проектованого асортименту. В розділі „Охорона праці” звернена увага на небезпечні моменти виробництва, які потребують додаткової уваги. Кваліфікаційна робота включає вступ, шість розділів, висновки, список використаних джерел, який налічує 46 найменувань. Основний зміст представлений на 103 сторінках друкованого тексту та доповнений 17 рисунками і 21 таблицею.

In the bachelor's qualification work, a technological process for the manufacture of hollow polyethylene products by blown extrusion was designed on the basis of Elplast LLC. A review of literature sources was carried out, which reflects innovative solutions and modern implementations that are carried out to improve the method of extrusion printing. As a typical product for the design, the product "Canister" was used. According to the operating conditions, the material for the manufacture of a typical product was selected - polyethylene grade PEHD 276-73 (GOST 16338-85). The choice of the method of manufacturing the product "Canister" - extrusion blowing is substantiated. A technological scheme for the manufacture of products from polyethylene by blown extrusion was designed, the main technological parameters of processing were substantiated and calculated, and a technological process map was developed. Material calculations of production are carried out on the basis of a given productivity. For the manufacture of the "Canister" product, the main technological equipment was chosen - an extrusion-blown unit of the brand Harry HTS II 5L, as well as auxiliary equipment necessary to ensure the processing process in stages. The main technical and economic indicators of the production of products of the projected assortment are calculated. In the section "Labor protection" attention is drawn to the dangerous moments of production that require additional attention. The work consists of an introduction, 6 chapters, a conclusion, a list of references (contains 46 titles). The main content of the work is presented on 103 pages of printed text, contains 17 figures and 21 tables. Key words: blown extrusion, polyethylene, hollow products, plastics processing.
Designing the technological process for the manufacture of hollow polyethylene products by extrusion blow molding at Elplast LLC
Keywords: 6.161.00.00; екструзія з роздувом; поліетилен; пустотілі вироби; 6 переробка пластмас