Розробка геопросторової мультиагентної системи для оптимізації транспортних мереж - Саланчій , Тарас Олегович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КНСШ-12Саланчій Тарасом Олеговичем. Тема: “Розробка геопросторової мультиагентної системи для оптимізації транспортних мереж”. Робота направлена на здобуття ступеня магістра за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Предметом дослідження є алгоритмів аналіз та оптимізація розподілу ресурсів у геопросторовій мультиагентній системі з метою підвищення ефективності транспортних мереж у містах. Об'єктом дослідження є процес взаємодії та динаміки руху транспортних засобів у пропонованій системі з урахуванням топології міст та оптимальних маршрутів. Метою роботи є розробка геопросторової мультиагентної системи, яка дозволить оптимізувати транспортні мережі на основі аналізу даних у реальному часі. Для цього будемо використовувати алгоритми оптимізації та моделювання поведінки агентів у транспортній мережі. У результаті виконання дипломної роботи буде розроблено геопросторову мультиагентну систему, яка дозволить оптимізувати транспортні мережі на основі даних про місця розташування міст. Ця система буде використовувати еволюційну стратегію для побудови ефективної та оптимальної транспортної мережі, яка забезпечить ефективний рух між містами, зменшить час доставки та витрати палива. Для оцінки ефективності алгоритму буде використано схему токійського метро та алгоритм слизу (Slime Mold) [23]. Система метро представляє ідеальне тестове середовище для перевірки точності та адаптивності алгоритму в обмеженнях реального світу. Порівняння результатів дозволить оцінити, наскільки розроблений алгоритм наближається до оптимальних рішень і чи здатний він ефективно вирішувати складні топологічні задачі. Master's qualification work was completed by a student of the CSAI-12groupSalanchii Taras Olehovych. The topic is "Implementation of Geospatial Multi-AgentSystem for Optimization of Transportation Networks". The workis aimedatobtaining a master's degree in specialty 122 "Computer Science." The object of the research is the interaction and dynamics of movementofvehicles in this system, taking into account the topology of cities andoptimal routes.The aim of the work is to develop a geospatial multi-agent systemthat will optimizetransportation networks. The subject of the research is the analysis and optimizationof resourceallocation algorithms in a geospatial multi-agent systemto enhance the efficiencyoftransportation networks in cities. As a result of the diploma project, a geospatial multi-agent systemwillbedeveloped, which will allow optimizing transportation networks basedondataaboutthe locations of cities. This system will utilize an evolution strategytoconstructanefficient and optimal transportation network, ensuring efficient movement betweencities, reducing delivery time, and fuel costs.
Implementation of Geospatial Multi-AgentSystem for Optimization of Transportation Networks
Keywords: геопросторова мультиагентна система, оптимізаціятранспортних мереж, еволюційна стратегія, geospatial multi-agent system, optimization of transportationnetworks, evolution strategy