Причини та протидія ефекту міського острова тепла архітектурно-ландшафтними засобами - Смалійчук, Андрій; Smaliichuk, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Зміни клімату відбувались постійно про- тягом всієї геологічної історії Землі. Однак сьогодні вони зумовлені насамперед антропо- генним фактором і відбуваються за драматичним сценарієм. Наслідками кліматичних змін є дегра- дація екосистем, збільшення частоти та сили руйнівних погодних явищ, посилення негативних кліматичних ефектів, зокрема, міського острова тепла (МОТ). Він зумовлюється накопиченням маси тепла міською забудови та слабкістю про- вітрюваності території міста. Додатковим чин- ником посилення ефекту МОТ є недостатність озеленення та водойм, активне використання міського автотранспорту тощо. Розташування міст у глибоких долинах та улоговинах може суттєво посилювати ефект МОТ. Наслідки – не лише зменшення комфортності перебування зовні, але загроза життю та здоров’ю містян у періоди спеки. У період літньої спеки (Tmax > 30 °C) температурні показники міста можуть стати загрозою для життя і здоров’я мешканців міста, особливо для людей похилого віку. Денне провітрювання в цей період сприяє активному забрудненню повітря частинками розміром 5, 10, 15 мікрон. Вони можуть спричиняти різні захворювання легень. Захворювання легень посідають 2–3-тє місце серед причин смерт- ності у світі. З огляду на це, при розробці стратегій розвитку міст слід використовувати комп’ютерне моделювання кліматичних пара- метрів міста. Також варто ввести обмеження використання приватних автомобілів, що може бути досягнуто через тарифи на паркування, штрафи та заборону їх використання в деяких місцях; запропонувати покращення міського середовища, яке має бути пристосоване для пішоходів, велосипедів та електросамокатів. Одним з найкращих інструментів протидії ефекту МОТ є активне використання зелених насаджень на всіх можливих поверхнях – фасадах, дахах, рівні землі. Найефективнішим засобом протидії ефекту МОТ є формування вентиляційних коридорів. Цей інструмент має бути передбачений як на рівні генерального плану, так і на рівні детальних планів.

Today’s climate changes caused by anthropogenic factors are occurring according to a dramatic scenario. One of the consequences is the urban heat island effect (UHI). It is caused by the accumulation of heat by urban development. Living in the central part of the city has a number of advantages and is more environmentally friendly comparing with suburbs living. However, city centers are gradually becoming less appropriate for human living. One of the main reasons is the UHI effect. It intensify unfovarable environmental conditions, especially during the hot season. The air temperature in city centers is 2–4 °C higher than in the suburbs, in some places on +5– 7 °C higher then annual average. This difference corresponds to shifting to south on 1000–1200 km in mid-latitudes. The location of cities in deep valleys or canyons significantly enhances UHI the effect. At certain hours difference can be even +10–12 °C. During the summer heat (Tmax > 30 °C), city temperature indicators can become a threat to the life and health of city inhabitants, especially for the elderly. Daytime ventilation during this period contributes to active pollution with 5, 10, 15 microns particles. They can cause various lung diseases. Lung diseases ranks 2–3 place among the causes of mortality in the world. In view of this, computer modelling of the city’s climate parameters should be used in the development of urban development strategies. It is also worthwhile to restrict the use of private cars, which can be achieved through parking tariffs, fines and banning their use in certain places; to propose improvements to the urban environment, which should be adapted for pedestrians, bicycles and electric scooters. One of the best tools to counteract the UHI effect is the active use of green spaces on all possible surfaces – facades, roofs, ground level. The most effective means of counteracting the UHI effect is the creation of ventilation corridors. This tool should be provided for both at the level of the master plan and at the level of detailed plans.
Causes and counteraction of the urban heat island effect by architectural and landscape means
Keywords: міський острів тепла; щільність забудови; міський автотранспорт; охолодження; емісія тепла; urban heat island; building density; urban transport; air conditioning; cooling; heat emissions; 711.4