Узагальнений метод розрахунку металевих конструкцій з регулюванням зусиль - Гоголь, М. В. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Представлена узагальнена математична модель розрахунку усіх можливих конструкцій на основі енергетичного підходу. Цю методику можна застосувати як до звичайних балок, так і з самоврегульованим напружено-деформованим станом.