Ефективність методів формування діаграми спрямованості та просторового рознесення передавання в приміщеннях і на відкритіймісцевості - Аль-Шураіфі, Муштак; Аль-Заяді, Хайдер; Орлевич, І. Д. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
У сучасних безпровідних мережах важливу роль у забезпеченні високих пропускних здатностей каналів відіграють методи діаграмоутворення та просторового рознесення каналів передавання. В сукупності з технологією ортогонального частотного мультиплексування OFDM, вони дають змогу досягти прийнятних значень коефіцієнта бітових помилок BER за меншого співвідношення сигнал/завада SNR. Ефективність зазначених компонентів широкосмугових безпровідних мереж змінюється залежно від того, де розташовані абоненти відносно базових станцій – у приміщеннях чи на відкритій місцевості. У статті запропоновано результати дослідження та аналізу різних способів розширення кута випромінювання антен базових станцій у процесі переда- вання та приймання сигналів. Подано порівняльну характеристику методів просторового рознесення передавальних антен (transmit diversity) та діаграмоутворення (beamforming). Отримано результати моделювання системи LTE із застосуванням двох зазначених методів. Доведено, що із використанням способів розширення кута випромінювання антен базової станції зменшується значення коефіцієнта бітових помилок за незмінного співвідношення сигнал/завада для обох випадків взаємного розміщення базової станції та обладнання користувача. У процесі моделювання враховано основні параметри сигналу, що формується шляхом ортогонального частотного мультиплексування. Вибрані значення ширини смуги каналу відповідають стандарту LTE. Враховано, що для боротьби з частотно-селективним федінгом застосовується циклічний префікс. Також у процесі моделювання відображено, що для закритих приміщень розширення кута випромінювання є великим за рахунок розсіювання, а для відкритої місцевості це значення на порядок менше. Показано, що для закритих приміщень доцільніше використовувати просторово-часове кодування блоків. The implementation of beamforming and spatial diversity in Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) systems reveals challenges in terms of complexity, feedback, and scenario dependencies. In this paper we discuss the differences and limitations of OFDM transmission over scenarios with different angular spread, which can viewed clearly from the base station antenna (BSA), signals departing to or arriving from the UE appear to be spread over a range of angle and evaluate the issues arising from the implementation of beam-forming and spatial diversity in OFDM systems.
Effected angular spread on beamforming and transmit diversity for indoor and outdoor
Keywords: splines; Savitsky-Golay filter; LSS- decomposition; OFD; BER; Beamforming; Transmit Diversity; STBC; SFBC