Удосконалення логістики кейтерингу (на прикладі ФОП Писарчук Олена Петрівна) - Цап, Ігор Володимирович; Tsap, Ihor Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Цап І.В., Люльчак З.С. (керівник). Удосконалення логістики кейтерингу (на прикладі ФОП Писарчук Олена Петрівна). Бакалаврська кваліфікаційна роботи. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація У сучасному світі, де зростає потреба в зручності та економії часу, кейтеринг активно розвивається, перетворившись з доставки страв на комплексну послугу з організації подій. Ефективна логістика є ключем до успіху в цій конкурентній галузі. Оптимізація логістичних процесів впливає на якість, швидкість, задоволеність клієнтів та прибутковість. Глобалізація, цифровізація та екологічні вимоги створюють нові виклики та можливості для логістики кейтерингу. Інноваційні технології, оптимізація доставки, управління запасами, свіжість продуктів та контроль якості визначають конкурентоздатність компаній. Тому, аналіз розвитку логістики кейтерингу в сучасних умовах є важливим для розуміння тенденцій, виявлення проблем та визначення перспектив в цій динамічній галузі. У межах проведеного дослідження здійснено аналіз публікацій вітчизняних науковців. Тарасюк Г. та Чагайда А. [1] робили акцент на тенденції розвитку кейтерингу в умовах інноваційних змін індустрії харчування та виділяли три складові: сервіс, продукт і логістика. Гірняк Л. та Глагола В. [2] досліджували тенденції розвитку сфери кейтерингового обслуговування та окреслювали проблеми галузі. Кравченко Т. [3], Зубар Н. та Григорак М. [4] розглянули дану тему з позиції теоретичних досліджень. Білоус С. та Лемега Н. [5] обґрунтовували необхідність та важливість відновлення, а також розвитку сфери послуг з точки розвитку національної економіки післявоєнного періоду. 5 Мета дослідження - огляд сучасних аспектів логістики кейтерингу та надання рекомендацій щодо можливостей її удосконалення в діяльності досліджуваного підприємства. Результати дослідження: здійснено огляд теоретичних основ організації логістики кейтерингу в сучасних умовах господарювання шляхом огляду термуні «кейтеринг» та класифікації кейтерингових послуг. Здійснено аналіз діяльності ФОП Писарчук О.П. шляхом надання характеристики господарської діяльності у зовнішньому середовищі. Проаналізовано організацію логістики кейтерингу в ресторані «Майоран» ФОП Писарчук О.П. із використанням SWOT-аналізу. Надано рекомендації щодо удосконалення логістики кейтерингу ФОП Писарчук Олена Петрівна шляхом реалізації інвестиційного проекту по удосконаленню логістики кейтерингу упродовж 4 років (2026-2029 рр.). Досліджено охорону праці на прикладі роботи офіціанта. Предмет дослідження - організація логістики кейтерингу на базі ресторану «Майоран» у складі ФОП Писарчук Олена Петрівна. Об'єкт дослідження - логістика кейтерингу як сучасна форма ресторанного бізнесу.

Tsap I.V., Lyulchak Z.S. (supervisor). Improvement of catering logistics (on the example of Pysarchuk Olena Petrivna SP). Bacherlor`s qualification work. – National University «Lviv Polytechnic», Lviv, 2025. Extended abstract In today's world, where the need for convenience and time-saving is growing, catering is actively developing, transforming from mere food delivery into a comprehensive event organization service. Effective logistics is key to success in this competitive industry. The optimization of logistical processes impacts quality, speed, customer satisfaction, and profitability. Globalization, digitalization, and environmental demands create new challenges and opportunities for catering logistics. Innovative technologies, delivery optimization, inventory management, product freshness, and quality control determine the competitiveness of companies. Therefore, analyzing the development of catering logistics in modern conditions is crucial for understanding trends, identifying problems, and determining prospects in this dynamic field. Within the conducted research, an analysis of publications by domestic scientists was carried out. Tarasyuk H. and Chahaida A. [1] focused on the development trends of catering in the context of innovative changes in the food industry and identified three components: service, product, and logistics. Hirniak L. and Hlahola V. [2] explored the development trends in the field of catering services and outlined the industry's problems. Kravchenko T. [3], Zubar N., and Hryhorak M. [4] considered this topic from the perspective of theoretical research. Bilous S. and Lemeha N. [5] substantiated the necessity and importance of the restoration and development of the service sector from the standpoint of national economic development in the post-war period. Goal of research – to review of contemporary aspects of catering logistics and providing recommendations regarding opportunities for its improvement. 8 The research findings: a review of the theoretical foundations of catering logistics organization under modern business conditions was conducted by examining the term «catering» and the classification of catering services. An analysis of the activities of the sole proprietor (FOP) Pysarchuk O.P. was carried out by providing a characterization of the business's economic activity in the external environment. The organization of catering logistics at the «Majoran» restaurant, operated by SP Pysarchuk O.P., was analyzed using SWOT analysis. Recommendations were provided for the improvement of catering logistics for sole proprietor Olena Petrivna Pysarchuk through the implementation of an investment project to enhance catering logistics over a 4-year period (2026-2029). Occupational safety was examined using the example of a waiter's duties. Study object: organization of catering logistics based on the «Mayoran» restaurant within the sole proprietorship of Pysarchuk Olena Petrivna. Scope of research: catering logistics as a modern form of restaurant business.
Improvement of catering logistics (on the example of Pysarchuk Olena Petrivna SP)
Keywords: 6.073.00.00; логістика кейтерингу; ринок громадського харчування; логістичні витрати; SWOT-аналіз; конкуренція; кейтерингове обслуговування; catering logistics; foodservice market; logistics costs; SWOT analysis; competition; catering service