Кібербезпека банківської сфери України: поняття, проблеми та досвід зарубіжних держав - Хомишин, Ірина; Гавц, Оксана; Khomyshyn, Iryna; Havts, Oksana (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Стаття присвячена аналізу сучасного стану та викликів у сфері кібербезпеки банківського сектору України. В роботі розглядаються ключові поняття та основні аспекти кібербезпеки в контексті банківської сфери, особливо з огляду на зростаючі вимоги до захисту даних та фінансових операцій у цифровому просторі. Детально аналізуються проблеми, з якими стикається банківська сфера України у контексті кібербезпеки, включаючи питання регулювання, управління ризиками, інвестиції у захист інформаційних систем та протидію кіберзлочинності. Окрему увагу в статті приділено досвіду зарубіжних держав у сфері кібербезпеки банків. Аналізується, як зарубіжні держави реалізовують передові практики та технології для захисту своїх систем та клієнтських даних. Цей надає можливі напрями для поліпшення кібербезпеки в українському банківському секторі. Завершується стаття висновками та рекомендаціями щодо розвитку стратегії кібербезпеки для банківської сфери України, з врахуванням як внутрішніх викликів, так і досвіду міжнародних партнерів. Підкреслюють необхідність зміни парадигми «розслідування кібкер злочинів» на «попередження кібер-ризиків».

The article is devoted to the analysis of the current state and challenges in the field of cyber security in the banking sector of Ukraine. The work examines the key concepts and main aspects of cyber security in the context of the banking sector, especially because of the growing requirements for the protection of data and financial transactions in the digital space. The problems faced by the banking sphere of Ukraine in the context of cyber security are analyzed in detail, including issues of regulation, risk management, investments in the protection of information systems, and countering cybercrime. The article pays special attention to the experience of foreign countries in the field of cyber security of banks. Analyzes how foreign countries implement best practices and technologies to protect their systems and customer data. This provides possible directions for improving cyber security in the Ukrainian banking sector. The article ends with conclusions and recommendations regarding the development of a cyber security strategy for the banking sector of Ukraine, taking into account both internal challenges and the experience of international partners. They emphasize the need to change the paradigm of "cyber crime investigation" to "cyber risk prevention"
Cyber security of the banking sector of Ukraine: concepts, problems and experience of foreign countries
Keywords: банківська сфера; кібербезпека; кібер-ризик; кіберзлочини; шахраї; концепція; banking sphere; cyber security; cyber risk; cyber crimes; fraudsters; concept; 342