Вплив війни на українські онлайн-медіа: еволюція новинного контенту у 2021-2025 роках - Андреєва, Анастасія; Andreieva, Anastasiia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є: українські онлайн-медіа. Предметом дослідження є: новинний контент українських онлайн-медіа. Метою роботи є: проаналізувати, як повномасштабна війна вплинула на зміст і форму новинного контенту. Завданням роботи є: охарактеризувати специфіку функціонування медіа в мирний і воєнний час, розглянути виклики та етичні аспекти роботи журналістів під час війни, проаналізувати трансформацію контенту п’яти онлайн-медіа «Українська правда», «Еспресо», «Слово і Діло», «Український тиждень», «Громадське радіо», дослідити зміни у форматах, темах, стилі подачі інформації, а також визначити реакцію аудиторії та сформулювати рекомендації для журналістів. Результат дослідження: унаслідок повномасштабної війни в Україні онлайн-медіа зазнали суттєвих змін, зокрема трансформувалися тематика новин, формати подачі інформації та взаємодія з аудиторією. Новинний контент став більш оперативним, емоційно насиченим, а також орієнтованим на підтримку, інформування та мобілізацію населення. Отримані результати можуть стати основою для подальших досліджень та вдосконалення журналістської практики в умовах криз.

Object of the research: Ukrainian online media. Subject of the research: News content of Ukrainian online media. The aim of the study is to analyze how the full-scale war affected the content and format of news coverage. The objectives of the paper are: to describe the specifics of media functioning in peacetime and wartime; to examine the challenges and ethical aspects of journalism during the war; to analyze the transformation of content in five online media outlets (Ukrainska Pravda, Espreso, Slovo i Dilo, Ukrainskyi Tyzhden, Hromadske Radio); to explore changes in formats, topics, and styles of information delivery; and to assess audience response and formulate recommendations for journalists. Research results: As a result of the full-scale war in Ukraine, online media have undergone significant changes, particularly in terms of news topics, formats of information delivery, and audience interaction. News content has become more prompt, emotionally charged, and focused on support, information dissemination, and public mobilization. The findings can serve as a basis for further research and for improving journalistic practice in times of crisis.
The impact of the war on Ukrainian online media: the evolution of news content in 2021-2025
Keywords: 6.061.00.00; онлайн-медіа; новини; журналістика; війна; контент; аудиторія. Перелік використаних джерел: 1. Вдовиченко О. Журналістика спротиву: нові функції медіа в умовах війни // Наукові записки Інституту журналістики. – 2023. – № 2(47). – С. 41–50. 2. Головченко А. Міжнародна інформаційна кампанія України: як працюють українські медіа. – 2022. 3. Дорошенко Н. Психологічна підтримка під час війни: роль медіа. – 2023. 4. Романенко О. Медіа в умовах війни: адаптація українських телеканалів до нових реалій. – Київ : Університет; 2022; online media; news; journalism; war; content; audience