Analysis of Greenhouse Gas and Pollutant Emission Reduction in Ukraine and European Union Countries - Мисак, Степан; Шаповал, Степан; Мартиняк-Андрушко, Марта; Mysak, Stepan; Shapoval, Stepan; Martynyak-Andrushko, Marta (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Відповідно до Європейського зеленого курсу, який ставить за мету розвиток економіки замкненого циклу та зменшення викидів забруднюючих речовин, Україна також імплементує це в свої плани. Тому в цій роботі проаналізовано та зіставлено зменшення викидів СО2, NOx, SO2 країнами Європейської Спільноти та Україною. Проаналізовано фактичні дані щодо досягнень зі зниження викидів зазначених речовин, а також зіставлено плани досліджуваних країн. У результаті опрацювання енергетичних та кліматичних планів країн Європейського Союзу та України побудовано графічні залежності, на основі яких проаналізовано фактичні досягнення країн з 1990 р. зі зменшення викидів парникових газів та забруднюючих речовин, а також здійснено порівняння планів щодо цих даних до 2050 р., які надали країни.

Following the European Green Deal, which aims to develop a closed-loop economy and reduce emissions of pollutants, Ukraine is also implementing it in its plans. Therefore, this paper analyzes and compares the reduction of CO2, NOx and SO2 emissions by the European Community countries and Ukraine. Actual data on achievements in reducing emissions of the specified substances and the plans of the countries under study have been analyzed and compared. Based on the elaboration of the energy and climate plans of the countries of the European Union and Ukraine, graph-analytical dependencies have been built, based on which the actual achievements since 1990 by the countries in reducing emissions of greenhouse gases and pollutants have been analyzed. Also the plans for these data represented by the countries by 2050 have been compared.
Аналіз зменшення викидів парникових газів і забруднюючих речовин в Україні та в країнах Європейського Союзу
Keywords: декарбонізація; парникові гази; зміни клімату; енергетичний та кліматичний план; decarbonization; greenhouse gases; climate change; energy and climate plan