System of public administration of currency trading - Личенко, Ірина; Lychenko, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена визначенню системи публічного адміністрування торгівлі валютними цінностями, проблемі теоретичного обґрунтування її елементів, основних видових проявів адміністрування цієї сфери, дослідженню суб’єктів реалізації функцій адміністрування, дослідженню чинного законодавства, що регламентує цю сферу публічно-правових відносин. Особливу увагу присвячено визначенню змісту категорії “торгівля валютними цінностями”, розкриттю правової природи та особливостей категорії “публічне адміністрування”, окресленню наявних у вітчизняній науці підходів до визначення його змісту та складових елементів. Визначення системи публічного адміністрування торгівлі валютними цінностями та її складових елементів здійснено у рамках інструментальної теорії в праві. Констатовано, що з огляду на вихідні положення інструментальної теорії, інструментами публічного адміністрування торгівлі валютними цінностями в Україні треба вважати норми чинного законодавства, які визначають порядок здійснення, зокрема й ліцензування цієї діяльності, контролю за нею, оподаткування, застосування інших управлінських заходів, заборон у цій сфері, діяльність та правореалізаційні акти органів публічного управління, що здійснюють таку управлінську діяльність, мають повноваження щодо накладення адміністративних та фінансових стягнень. Запропоновано власне визначення категорії “адміністрування торгівлі валютними цінностями в Україні”. Визначено, що адміністрування торгівлі валютними цінностями відбувається на засадах комплексності, обґрунтованості, гнучкості реалізації та адаптивності до умов застосування контрольних й інших заходів, доцільності їхнього застосування, скерованості на послідовне розв’язання поточних та довгострокових завдань валютної політики держави. Визначено особливості функціонування суб’єктів адміністрування торгівлі валютними цінностями в Україні, серед яких Національний банк України, Міністерство економіки України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна податкова служба України та Кабінет Міністрів України загалом. З’ясовано, що головним суб’єктом адміністрування окресленої сфери публічних правовідносин є Національний банк України. Саме він реалізовує адміністративні, регуляторні, контрольні й інші інструменти у сфері валютних відносин. Водночас розкрито й інші напрями реалізації адміністрування, зокрема окреслено діяльність органів публічного управління в межах процедур оподаткування досліджуваної діяльності.

The article is devoted to the definition of the system of public administration of trade in currency values, the problem of theoretical substantiation of its elements, the main types of manifestations of the administration of this sphere, the study of the subjects of the implementation of administration functions, the study of the current legislation regulating this sphere of public-legal relations. Particular attention is paid to the definition of the content of the category “trade in currency values”, the disclosure of the legal nature and features of the category “public administration”, the outline of the approaches to the definition of its content and constituent elements available in domestic science. The definition of the system of public administration of trade in currency values and its constituent elements was carried out within the framework of the instrumental theory in law. It was established that, taking into account the initial provisions of the instrumental theory, the instruments of public administration of currency trading in Ukraine should be considered the norms of the current legislation, which determine the procedure for carrying out, in particular, the licensing of this activity, its control, taxation, the application of other management measures, prohibitions in this sphere, activity and law-enforcement acts of public administration bodies that carry out such management activities are empowered to impose administrative and financial sanctions. A proper definition of the category “administration of trade in currency values in Ukraine” is proposed. It was determined that the administration of trade in foreign exchange values takes place on the basis of complexity, reasonableness, flexibility of implementation and adaptability to the conditions of application of control and other measures, the expediency of their application, and orientation towards the consistent solution of current and long-term tasks of the state’s currency policy. The peculiarities of the functioning of subjects of the administration of currency trade in Ukraine, including the National Bank of Ukraine, the Ministry of Economy of Ukraine, the National Commission for Securities and the Stock Market, the State Tax Service of Ukraine and the Cabinet of Ministers of Ukraine in general, have been determined. It was found that the main subject of the administration of the outlined spheres of public legal relations is the National Bank of Ukraine. It is he who implements administrative, regulatory, control and other instruments in the field of currency relations. At the same time, other areas of implementation of the administration are disclosed, in particular, the activity of public administration bodies within the framework of taxation procedures of the researched activity is outlined.
Система публічного адміністрування торгівлі валютними цінностями
Keywords: валюта; валютний ринок; валютні цінності; публічне адміністрування; торгівля валютними цінностями; система публічного адміністрування торгівлі валютними цінностями; currency; foreign exchange market; currency values; public administration; trade in currency values; system of public administration of trade in currency values; 346.7