Проєкт ремонту земляного полотна в умовах Чернівецької дистанції колії - Часовщиков, Андрій Юрійович; Chasovshchykov, Andrii Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Безпечна, надійна та ефективна експлуатація залізничної інфраструктури є запорукою стабільного функціонування транспортної системи України. Зношеність верхньої будови колії, перевищення допустимих навантажень і недостатній рівень поточних ремонтів створюють загрозу для безпеки руху поїздів, збільшують витрати на експлуатацію та знижують пропускну здатність дільниць. Метою цієї кваліфікаційної роботи є розробка технологічної та організаційної моделі виконання капітального ремонту одноколійної електрифікованої ділянки залізничної колії в межах Чернівецької дистанції, з урахуванням сучасних вимог до технічного стану, безпеки праці та нормативного регламенту. Об’єкт дослідження – технологічний процес капітального ремонту залізничної колії. У кваліфікаційній роботі розглянуто організацію капітального ремонту ділянки залізничної колії довжиною 10 км у межах Чернівецької дистанції. Основна мета роботи — розробка ефективної технологічної схеми виконання ремонтних робіт із дотриманням нормативних вимог, раціональним використанням матеріальних і трудових ресурсів, а також з урахуванням безпеки праці. Описано технічний стан колії до ремонту, визначено її категорію, обґрунтовано доцільність заміни елементів верхньої будови та вибір старопридатних матеріалів для повторного використання. У документі детально опрацьовано технологічну послідовність операцій, підібрано склад машин і обладнання, визначено довжину господарських поїздів, а також розраховано тривалість «вікна» на виконання робіт. Подано відомість трудових витрат, складено графіки робіт та окреслено заходи з 5 охорони праці й безпеки в надзвичайних ситуаціях. Розділ з безпеки містить аналіз небезпечних та шкідливих факторів, вимоги до огородження робочих зон, дії у разі аварій, пожеж або ураження струмом. Результати дослідження можуть бути використані для планування та реалізації аналогічних ремонтних робіт в інших дистанціях залізничної мережі України.

Safe, reliable, and efficient operation of railway infrastructure is a key factor in ensuring the stable functioning of Ukraine’s transportation system. The deterioration of the track superstructure, excessive loads beyond permissible limits, and insufficient current maintenance pose risks to train traffic safety, increase operational costs, and reduce the throughput capacity of railway sections. The aim of this qualification project is to develop a technological and organizational model for carrying out capital repairs of a single-track electrified railway section within the Chernivtsi track maintenance district, taking into account modern technical requirements, occupational safety standards, and regulatory guidelines. The subject of the study is the technological process of capital repair of a railway track. The qualification work explores the organization of capital repairs on a 10 km long section of railway track within the Chernivtsi maintenance district. The main 6 objective of the project is to design an efficient technological scheme for repair works, in compliance with regulatory requirements, rational use of material and labor resources, and consideration of safety measures. The document describes the pre-repair technical condition of the track, determines its category, justifies the replacement of worn elements of the track superstructure, and proposes the reuse of serviceable materials. The document provides a detailed sequence of technological operations, selection of machinery and equipment, calculation of the length of maintenance trains, and estimation of the time window required for the work. It includes a breakdown of labor costs, construction schedules, and outlines occupational health and emergency safety measures. The safety section analyzes hazardous and harmful factors, specifies requirements for site fencing, and presents protocols for responding to emergencies, fires, or electric shocks. The findings of this research can be applied in planning and executing similar track repair operations across other divisions of the Ukrainian railway network. Key words: railway transport, capital repair, motor grader, track-laying crane, technological process, subgrade.
The project of repairing the ground surface in the conditions of the Chernivtsi track distance
Keywords: 6.273.00.03; залізничний транспорт; капітальний ремонт; автогрейдер; укладальний кран; технологічний процес; земляне полотно