Proceedings in administrative offenses related to corruption: key moments - Шай, Роман; Shai, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
У даній статті буде розглянуто ключові моменти та проблемні питання, що стосуються здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Адже відповідальність за корупційні правопорушення і правопорушення, пов’язані з корупцію, та протидія їм за допомогою правоохоронної діяльності продовжує залишатись одним з елементів системи запобігання корупції. При цьому важливою складовою зазначеного механізму виступають норми, які встановлюють відповідальність за вчинення не лише власне корупційних діянь, а і відмінних від корупційних діянь, які є фоновими явищами, що зумовлюють виникнення корупції, а відтак протидія яким має здійснюватися як на законодавчому, так і на правозастосовному рівнях. Враховуючи нижчий ступінь суспільної небезпеки правопорушень, пов’язаних з корупцією, порівняно з корупційними деліктами, за їх вчинення передбачено адміністративну відповідальність, регламентовану нормами, консолідованими в главі 13-А КУпАП. Останньою встановлено відповідальність за такі правопорушення, пов’язані з корупцією, як: порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (ст. 172-4); порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків (ст. 172-5); порушення вимог фінансового контролю (ст. 172-6); порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 172-7); незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв’язку з виконанням службових повноважень (ст. 172-8); невжиття заходів щодо протидії корупції (ст. 172-9), порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням (ст. 172-9-1), порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля (ст. 172-9-2)4.

This article addresses the key points and issues related to the conduct of administrative corruption cases. After all, the responsibility for and counteraction to corruption and corruption-related offenses continues to be one of the elements of the anti-corruption system. At the same time, an important component of this mechanism are the rules that establish responsibility for committing not only acts of corruption, but also different from acts of corruption, which are the background phenomena that cause corruption, and therefore counteract both legal and law enforcement levels. Given the lower level of public danger of corruption-related offenses compared to corruption offenses, their commission provides for administrative liability, regulated by the rules consolidated in Chapter 13-A of the Code of Administrative Offenses. The latter established liability for such offenses related to such types of corruption as: violation of restrictions on combination and combination with other activities (Articles 172-4); violation of the restrictions established by law on the receipt of gifts (Article 172-5); violation of the requirements of financial control (Articles 172-6); violation of the requirements for the prevention and settlement of conflicts of interest (Articles 172-7); illegal use of information that became known to a person in connection with the performance of official duties (Articles 172-8); failure to take measures to combat corruption (Articles 172-9), violation of the ban on placing sports bets related to the manipulation of official sports competitions (Articles 172-9-1), violation of legislation in the field of environmental impact assessment (Article 172 -9-2).
Провадження у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією: ключові моменти
Keywords: корупція; корупційні діяння; провадження; адміністративна відповідальність; адміністративні правопорушення; права і свободи людини та громадянина; corruption; acts of corruption; proceedings; administrative responsibility; administrative offenses; human and civil rights and freedoms; 342.95