Міжвоєнна українська еміграція у Франції в політичній системі Третьої Республіки - Дорошенко, Сергій (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2003)
Обгрунтовується ідея про те, що українська еміграція у Франції - складова частина світового міграційного процесу, яка свідомо розвивалася у межах західного напряму української геополітики У 20-30-х роках XX століття через відсутність української національної державності набула стихійного характеру. У Франції українські емігранти опинились в умовах демократичної як на той час, політичної системи Третьої Республіки, яка надавала загалом ширші можливості для участі емігрантів з України в економічному, соціально-політичному й культурному житті. Це дозволяло українським політичним емігрантам розвивати власну, а також переймати і засвоювати кращі зразки французької політичної культури і, водночас, включатися у європейський і світовий політичний процес. The article proves an idea that Ukrainian emigration is the composing part of the general world process of emigration, developed in the margins of the west direction of the Ukrainian geopolitics. In the 20-30 years of the XX as a result of being with out state century it was rather unorganized. In France the Ukrainian emigrants became to the situation of democratic conditions of the Third Republic, that gave them a better ability for the taking part in the economics, social politics and cultural life. Ukrainian political emigrants were given a chance to develop and to borrow the best examples of the French political culture and to take part in the European and the world political processes.