Комп’ютерне моделювання міграції цезію-137 у доломіті - Гончарук, В. Є.; Дмитрук, В. А.; Чернуха, О. Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розроблено пакет програм та досліджено стаціонарні процеси міграції екологічно небезпечної речовини – цезію-137 у шарі ґрунту, утвореному монокристалами доломіту, з метою оцінки захисних здатностей мінералу та прогнозування захищеності ґрунтових вод від радіаційного забруднення. Продемонстровано розподіли концентрацій 137Cs у структурних елементах шару та потоків агресивної речовини через задані перерізи. Проаналізовано отримані сумарні концентрації та потоки 137Cs, усереднені за шириною. Software is designed and steady-state processes of migration of environmentally hazard admixture as cesium-137 is studied in a soil layer formed by monocrystals of dolomite. Computer modelling are carried out for evaluating protective ability of the mineral as well as prediction protactability of ground water against radioactive pollution. Distributions of 137Cs concentration in structural layer elements and flows of aggressive substance through the given surfaces are demonstrated. It is analysed the obtained total concebtrations and flows of 137Cs averaged over body width.
Keywords: процес міграції; цезій-137; доломіт; пакет програм; migration process; cesium-137; dolomite; software