Охорона культурної спадщини у Східній Галичині: державний сектор та громадські ініціативи (1918–1939) - Іваньо , Святослав Михайлович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
У дисертаційному дослідженні висвітлено особливості охорони культурної спадщини у Східній Галичині упродовж міжвоєнного періоду у контексті суспільно-політичного розвитку регіону. Контроль над регулюванням процесів охорони культурної спадщини регіону відігравав вкрай важливу роль для представників політичних кіл Польщі, оскільки зміщення акцентів на користь представників польської спільноти дозволяло здійснювати вплив на процеси формування національної свідомості українців та генерувати пропольські історичні наративи. Це яскраво підтверджує важливість гуманітарної складової у формуванні державної політики. The dissertation highlights the peculiarities of cultural heritage protection in Eastern Galicia during the interwar period in the context of the socio-political development of the region. Control over the regulation of processes of cultural heritage protection of the region played an extremely important role for representatives of political circles in Poland. This is due to the fact that the shift of emphasis in favor of representatives of the Polish community made it possible to influence the processes of formation of national consciousness of Ukrainians and generate pro-Polish historical narratives. This clearly confirms the importance of the humanitarian component in the formation of state policy.
Protection of cultural heritage in Eastern Galicia: state sector and public initiatives (1918–1939)
Keywords: Східна Галичина, міжвоєнний період, міжвоєнна Польша, пам’яткоохоронне законодавство, архітектура, туризм, культурна спадщина, пам’ятка, музей, науково-громадське товариство, НТШ, товариство «Просвіта», археологія, Богдан Януш, Ярослав Пастернак; 719+908-048.67](477.83/.86) «1918/1939»