Farms: problems of legal regulation - Заболотна, Наталія; Zabolotna, Natalya (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Проанвлізовано законодавство про фермерське господарство в Україні. Досліджено проблеми правового регулювання діяльності фермерських господарств. Сформульовано пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства про фермерське господарство. Проаналізовано правове регулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Існує три типи фермерських господарств: фермерське господарство зі статусом юридичної особи, фермерське господарство зі статусом юридичної особи сімейного типу, сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи. Наведено переваги особистого селянського господарства порівняно з сімейним. Особисті селянські господарства можуть використовувати для виробництва лише невеликі земельні ділянки, надані для їх діяльності, натомість фермери мають право використовувати землі, надані як для ведення фермерського та особистого селянського господарства, так і для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ці суб'єкти не є рівноправними учасниками сільськогосподарського ринку, не мають статусу сільськогосподарських товаровиробників. Також не є застрахованими особами члени селянських фермерських господарств. Не менш важливим аспектом є наявність діючих програм бюджетної підтримки агросектору, яка наразі можлива лише для фізичних осіб-підприємців, які мають статус сімейного фермерського господарства. Проаналізовано низку законодавчих актів та наукових праць і зроблено висновок, що подібність правового статусу та можливість подальшого набуття статусу сімейних фермерських господарств, які діятимуть на підставі реєстрації фізичної особи-підприємця, стосується лише тих особистих селянських господарств, діяльність яких спрямована на отримання надлишку в майбутньому, їх функціонування буде пов’язане з виробництвом товарної сільськогосподарської продукції. Внесено пропозиції щодо зміни вимог до сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи як платника податку четвертої групи спрощеної системи оподаткування.

This article is devoted to the analysis of the legislation on farming in Ukraine. The problemsof legal regulation of theactivity of farms are investigated. Suggestions for improving the current legislation on farming are formulated. The article analyzes the legal regulation of the establishment and operation of family farms. There are three types of farms: farm that has the status of a legal entity, afarm that has the status of a family-type legal entity, a family farm that does not have the status of a legal entity. The advantages of personal farming in comparison withfamily farming are given. Private farms may use for production only small plots of land provided for theiractivities, in contrast, farmers have the right to use land provided for both farming and personal farming, and commodity agricultural production. These entities are not equal participants in the agricultural market, and do not have the status of agricultural producers. Also, members of peasant farms are not insured persons. An equally important aspect is the availability of existing programs of budget support for the agricultural sector, which is currently possible only for natural persons-entrepreneurs who have the status of a family farm. A number of legislative acts and scientific works are analyzed and it is concluded that the similarity of legal status and the possibility of further acquisition of the status of family farms, which will operate on the basis of registration of a natural person- entrepreneur applies only to those personal farms whose activities are aimed at surplus in the future, their operation will be associated with the production of marketableagricultural products. Proposals have been made to change the requirements for a family farm without the status of a legal entity as a taxpayer of the fourth group of the simplified taxation system.
Фермерські господарства: проблеми правового регулювання
Keywords: фермерське господарство; сімейне господарство; законодавство про фермерське господарство; сільськогосподарське виробництво; аграрне законодавство; farm; family farm; legislation on farming; agricultural production; agrarian legislation; 349; 42