Лексико-семантична категорія широкозначності та її вияв в українській технічній термінології - Кримець, Оксана (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
В анотованій статті схарактеризовано широкозначність як лексико-семантичну категорію мови та акцентовано її реалізацію в українській технічній термінології. Проаналізовано погляди українських та зарубіжних науковців на явище еврисемії, визначено його типологію та специфіку, з’ясовано важливість розмежування еврисемії та полісемії особливо в лексикографічній практиці. Розглянуто вияв еврисемії в технічній термінології на рівні однозначного терміна та багатозначного слова, що має у своїй семантичній структурі термінологічне значення. In the given study eurosemy as lexico-semantic language category was characterized andits realization in Ukrainian technical terminology was emphasized. The scientific points of view of Ukrainian and foreign scholars about eurosemy phenomena was analyzed as well as its typology and peculiarities were defined. We found the significance of delimitation of eurosemy and polysemy especially in lexicographical practice. We considered the identification of eurosemy in technical terminology at the level of monosemantic and polysemantic word that has a terminological meaning in its semantic structure.
Keywords: українська мова; технічна термінологія; семантика; евросемія; категорійна евросемія; відносна евросемія; Ukrainian language; technical terminology; semantics; eurosemy; categorical eurosemy; comparatively eurosemy