Проєкт інформаційної системи звітності та аналізу роботи QA - Файчак, Юлія Миколаївна; Faichak, Yuliia Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Дана тема стає невід'ємною складовою успішного функціонування сучасних підприємств. Вона охоплює широкий спектр аспектів, включаючи підвищення якості продукції та послуг, оптимізацію внутрішніх процесів, забезпечення довіри споживачів та відповідність регуляторним вимогам. Розробка та впровадження інформаційних систем в цих напрямах визначає стратегічну важливість для підприємств, які прагнуть досягти високих стандартів ефективності та конкурентоспроможності. Важливою складовою є оптимізація внутрішніх процесів, яку забезпечують інформаційні системи. Їхня автоматизація допомагає підприємствам швидше та ефективніше збирати, обробляти та аналізувати дані, спрощуючи внутрішні операції. Першочерговою задачею є підвищення якості продукції та послуг. У сучасному світі, де конкуренція надто велика, важливо мати ефективні інструменти контролю за якістю. Інформаційні системи звітності дозволяють підприємствам збирати та аналізувати дані на різних етапах виробництва чи надання послуг. Це не тільки сприяє виявленню потенційних проблем та дефектів, але й зменшує витрати на подальше виправлення, підвищуючи загальну якість продукції. В контексті QA, акцент робиться на розробці та впровадженні стратегій тестування. Автоматизовані тести, тестові кейси та стратегії тестування спрямовані на виявлення та усунення можливих недоліків у продукції. Це важливо не лише для підвищення якості, але і для швидкого виведення продукції на ринок, що є ключовим в умовах динамічного бізнес-середовища. Оптимізація внутрішніх процесів підприємства також є важливою складовою теми. Інформаційні системи звітності автоматизують збір та обробку даних, спрощуючи аналіз та виявлення тенденцій. Засоби QA-аналізу сприяють виявленню слабких місць у виробництві чи процесах надання послуг, що надає можливість оптимізувати їх для досягнення максимальної ефективності. Довіра споживачів до бренду визначає успіх компанії, і висока якість продукції є ключовим чинником у формуванні цієї довіри. Інформаційні системи звітності дозволяють підприємствам ефективно взаємодіяти зі споживачами, демонструючи відкритість та відповідальність компанії перед ними. QA-аналіз, у свою чергу, надає інструменти для уникнення випуску продукції з недоліками, що може суттєво підірвати довіру споживачів. Відповідність регуляторним вимогам та стандартам якості є необхідною для стабільності підприємства. Інформаційні системи гарантують відповідність цим вимогам, забезпечуючи високий рівень дотримання нормативів та етичних стандартів. Системи QA відіграють важливу роль у виявленні та усуненні дефектів на ранніх етапах розробки. Вони не лише сприяють утриманню високих стандартів якості, але і дозволяють оптимізувати бізнес-процеси та адаптуватися до змін на ринку. Ці інноваційні рішення є ключовими для підтримання конкурентоспроможності та ефективної діяльності в умовах постійно мінливого бізнес-середовища. Важливість звітності роботи Quality Assurance (QA) у бізнесі та розробці програмного забезпечення неоспорима. Цей процес забезпечує високу якість продукції, що є ключовим фактором конкурентоспроможності підприємства. Детальні звіти допомагають підтверджувати якість продукції та побудовувати довіру споживачів. Звітність роботи QA дозволяє ефективно управляти ризиками, ідентифікувати можливі проблеми та приймати вчасні рішення. Вона також сприяє оптимізації процесів розробки, щоб швидше виводити продукцію на ринок та відповідати мінливим вимогам споживачів. Звітність важлива для відповідності стандартам та регуляціям. Вона відображає дотримання високих стандартів безпеки та конфіденційності. Цей процес також сприяє постійному вдосконаленню QA, виявленню слабких місць та впровадженню кращих практик. Мета роботи полягає в створенні інструменту, що допоможе підвищити ефективність та результативність QА-процесів, сприяючи досягненню високої якості програмного забезпечення та задоволення потреб користувачів. Об'єктом даного дослідження є інформаційна система звітності та аналізу роботи QА (якості аналізу) в розробці програмного забезпечення. Основні компоненти цієї інформаційної системи можуть включати в себе автоматизовані інструменти для збору, зберігання, аналізу та візуалізації даних, пов'язаних з процесами QА в розробці програмного забезпечення. Предметом дослідження даної теми є розробка та впровадження інформаційної системи звітності та аналізу роботи QА (якості аналізу) в розробці програмного забезпечення. Для досягнення поставленої мети були виконані наступні завдання: • Проаналізовано літературу та досліджено теоретичні аспекти, формування квіткового ринку та діяльності в цілому. • Детально розглянуто процес розробки проєкту. • Основні моменти, що стосуються характеристики, планування та реалізації проєкту. • З метою визначення доцільності створення такої інформаційної системи було проведено системний аналіз предметної області. • Описано цілі, завдання та функції передбачуваної інформаційної системи. В результаті всіх цих поетапних кроків була створена інформаційна система для звітності та аналізу робіт з контролю якості на етапі реалізації проєкту.

This topic becomes an integral component of the successful operation of modern enterprises. It encompasses a wide range of aspects, including improving the quality of products and services, optimizing internal processes, ensuring consumer trust, and compliance with regulatory requirements. The development and implementation of information systems in these areas define strategic importance for enterprises aiming to achieve high standards of efficiency and competitiveness. Optimizing internal processes, facilitated by information systems, is a crucial component. Their automation helps companies collect, process, and analyze data faster and more efficiently, simplifying internal operations. The primary goal is to improve the quality of products and services. In today's highly competitive world, effective quality control tools are essential. Reporting information systems enable companies to collect and analyze data at various stages of production or service provision. This not only aids in identifying potential problems and defects but also reduces costs for further corrections, enhancing overall product quality. In the context of QA, the focus is on the development and implementation of testing strategies. Automated tests, test cases, and testing strategies aim to identify and eliminate potential flaws in production. This is crucial not only for improving quality but also for rapidly bringing products to market, a key factor in a dynamic business environment. Optimizing internal processes within the company is also a vital aspect of the topic. Reporting information systems automate data collection and processing, facilitating analysis and trend identification. QA analysis tools help identify weaknesses in production or service processes, providing the opportunity to optimize them for maximum efficiency. Consumer trust in the brand defines a company's success, and high product quality is a key factor in building this trust. Reporting information systems enable companies to interact effectively with consumers, demonstrating transparency and responsibility. QA analysis, in turn, provides tools to avoid releasing defective products, which can significantly undermine consumer trust. Compliance with regulatory requirements and quality standards is essential for the stability of a company. Information systems ensure compliance with these requirements, maintaining a high level of adherence to norms and ethical standards. QA systems play a crucial role in identifying and rectifying defects at early stages of development. They contribute not only to maintaining high-quality standards but also to optimizing business processes and adapting to market changes. These innovative solutions are key to sustaining competitiveness and effective operation in constantly evolving business environments. The importance of reporting in Quality Assurance (QA) work in business and software development is undeniable. This process ensures high product quality, which is a key factor in a company's competitiveness. Detailed reports help confirm product quality and build consumer trust. QA reporting allows for effective risk management, identifying potential issues and facilitating timely decision-making. It also contributes to optimizing development processes for quicker product releases and adaptability to changing consumer requirements. Reporting is crucial for compliance with standards and regulations, reflecting adherence to high standards of safety and confidentiality. This process also contributes to the continuous improvement of QA, identifying weaknesses and implementing best practices. In summary, QA reporting defines product quality, the stability of the company, and its success in the market. The goal of the work is to create a tool that will enhance the efficiency and effectiveness of QA processes, contributing to high-quality software and satisfying user needs. The object of this research is the information system for reporting and analysis of QA work in software development. The main components of this information system may include automated tools for data collection, storage, analysis, and visualization related to QA processes in software development. To achieve the set goal, the following tasks were performed: • Analyzed literature and explored theoretical aspects, formation of the flower market, and overall activity. • Examined the project development process in detail. • Key points related to project characterization, planning, and implementation were considered. • Systematic analysis of the subject area was conducted to determine the feasibility of creating such an information system. • Described the goals, tasks, and functions of the envisaged information system. As a result of all these step-by-step actions, an information system for reporting and analysis of quality control work during the project implementation stage was created.
The information system project for reporting and analysis of QA work
Keywords: 8.126.00.03; QA; забезпечення якості; аналіз; звітність; інформаційна система; QA; quality assurance; analysis; reporting; information system