Автоматизована система математичних розрахунків акустичних та пружних властивостей гірських порід за даними ультразвукових вимірювань - Продайвода, Г. Т.; Вижва, С. А.; Онанко, Ю. А.; Онанко, А. П. (Національний університет “Львівська політехніка”, 2011)
Запропонована автоматизована система чисельного аналізу і візуалізації даних ультразвукових вимірювань параметрів анізотропії швидкостей пружних квазіповздовжньої, "швидкої" і "повільної" квазіпоперечних хвиль гірських порід. Досліджено ефекти параметрів анізотропії порід-колекторів за результатами ультразвукових вимірювань для складних напружено-деформаційних умов. Вставлено ромбічний тип акустичної анізотропії, що пов’язаний з текстурними особливостями, речовинним складом та складноупорядкованою мікротріщинуватістю порід. Предлагается автоматизированная система численного анализа и визуализации данных ультра-звуковых измерений параметров анизотропии скоростей упругих квазипродольной, "быстрой" и "медленной" квазипоперечных волн в горных породах. Исследованы эффекты параметров анизотропии пород-коллекторов по результатам ультразвуковых измерений для сложных напряженно-деформационных условий. Определен ромбический тип акустической анизотропии, который обусловлен текстурными особенностями, вещественным составом и сложноупорядоченной микротрещиноватостью пород. The automated system of numerical analysis and visualization of these ultrasonic measurings of anisotropy parameters of velocities of elastic quasi-longitudinal, "fast" and "slow" quasi-transversal waves in rocks is offered. The effects of anisotropy parameters of rock-collectors are explored from the ultrasound results measurements for the complicated tense-deformed conditions. Orthorhombic type of acoustic anisotropy is discovered for rock specimens this is determined with texture, composition and rocks compound-ordered microfracturing.
Автоматизированная система математических расчетов акустических и упругих свойств горных пород за данными ультразвуковых измерений
The automated system of mathematical calculations of acoustic and elastic properties of rocks from the ultrasound measurements
Keywords: автоматизована система; акустична анізотропія; швидкості пружних хвиль; мікротріщини; автоматизированная система; акустическая анизотропия; скорости упругих волн; микротрещины; automatedsystem; acoustic anisotropy; elastic waves velocities; microcracks