Rate of components evaporation from sulfuric acid solution during its concentrating in air flow - Lukashov, Vladimir; Romanko, Sergey; Timofeev, Sergey; Protsenko, Alexander (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Запропоновано методику експерименталь- ного визначення швидкості випаровування компонентів з розчину сульфатної кислоти за її концентруванні у потоці нейтрального газу. За допомогою цієї методики встановлена залежність швидкості випаровування від складу розчину кислоти. Виявлено критичне значення масової частки води у розчині, за якої змінюється характер цієї залежності. Отримано емпіричне рівняння для наближеного розрахунку швидкості випаровування компонентів з розчину кислоти в потік повітря.

A method of experimental determination of components evaporation rate from a sulfuric acid solution during its concentrating in the flow of neutral gas is proposed. Using this methodology, the dependence of the evaporation rate on the composition of the acid solution is set. The critical value of the weight fraction of water in the solution was found at which the character of this dependence changed. An empirical equation for the approximate calculation of the evaporation rate of components from solution in the air flow was obtained.
Швидкість випаровування компонентів з розчину сульфатної кислоти за її концентрування у потоці повітря
Keywords: сульфатна кислота; концентрування; швидкість випаровування; нейтральний газ; моногідрат; sulfuric acid; concentration; evaporation rate; neutral gas; monohydrate