Концепція функціональних перетворень для формування синтаксичного опису діагоналей трансформанти - Бараннік, В.; Шульгін, С.; Ігнатьєв, О.; Онищенко, Р.; Бабенко, Ю.; Бараннік, В.; Barannik, Volodymyr; Shulgin, Sergii; Ignatyev, Oleksandr; Onyshchenko, Roman; Babenko, Yuriy; Barannik, Valeriy (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Обґрунтовано наявність дисбалансу під час надання відеоінформаційних сервісів за допомогою інфокомунікаційних мереж. Показано, що такий дисбаланс спричинений деструктивними діями протиборчої сторони. Множина таких атак стосується виведення з ладу об’єктів енергетичної та телекомунікаційної інфраструктури. Це призводить до значного падіння пропускної здатності інфокомунікаційної мережі. Відповідно потрібно локалізувати дисбаланс між інформаційним навантаженням інфокомунікаційної мережі та її пропускною здатністю в умовах дії кризових факторів. Для цього необхідно використовувати комплексний підхід. У статті докладно розглянуто напрям щодо створення технологій додаткового зменшення бітового навантаження без втрат семантичної цілісності відеоінформаційних ресурсів. Однак для таких технологій під час зниження інформаційного навантаження мережі існує суперечність. З одного боку, досягається зниження інформаційного навантаження мережі. Але, з іншого боку, виникають втрати цілісності відеоінформації. Отже, потрібно створювати новий клас методів кодування. Відповідно для побудови технологій компресійного кодування необхідно розробити концепцію підходу. Створено теоретичну базу для побудови технології кодування трансформанти за нерівномірним діагональним форматом зі урахуванням її комбінаторної конфігурації, в основу якого покладено систему перетворень, окреслену як двошарове стискаюче кодування трансформант у нерівномірно-діагональному спектральному просторі.

The article justifies the existence an imbalance in the provision of video information services using infocommunication networks. It is shown that such an imbalance is due to the destructive actions of the opposing side. Many these attacks relate to the disabling of energy and telecommunications infrastructure. This leads to a significant drop in the bandwidth of the infocommunication network. Accordingly, it is necessary to localize the imbalance between the information load infocommunication network and its bandwidth in the face of crisis factors. To do this, you must use an integrated approach. The article discusses in detail the direction creating technologies for additional reduction of bit load without losing the semantic integrity of video information resources. However, for such technologies in the process of reducing the information load of the network, there is a contradiction. On the one hand, a reduction in the information load of the network is achieved. But on the other hand, there are losses in the integrity video information. So you need to create a new class of encoding methods. Accordingly, to build compression coding technologies, it is necessary to develop an approach concept. A theoretical basis has been created for constructing the technology of encoding transformants in an uneven diagonal format, taking into account its combinatorial configuration. It is based on a system of transformations that is outlined as a two-layer compressive encoding transformer in an uneven diagonal spectral space.
Concept functional transformations for formation of syntactic description diagonals transformant
Keywords: відеосервіси; кодування відеосегментів; трансформанта; нерівномірні діагоналі; video services; video segment coding; transformer; uneven diagonals; 621.126