Дослідження стратегій управління ризиками персоналу організації (на прикладі Франківської районної адміністрації Львівської міської ради) - Калашнікова, Ангеліна Сергіївна; Kalashnikova, Anhelina Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Управління ризиками персоналу є критичним аспектом стратегічного менеджменту, особливо в умовах війни, що має місце в Україні. Військові конфлікти створюють надзвичайно небезпечне середовище, яке впливає на всі аспекти функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, включаючи управління людськими ресурсами. Так, найочевидніші ризики пов’язані з фізичною безпекою працівників, адже військові дії, бомбардування, обстріли, мінування територій та інші загрози призводять нерідко до поранень або загибелі персоналу. Крім того, війна створює значне психологічне навантаження на працівників. Постійний стрес, страх за життя своє та своїх близьких, втрата близьких людей або колег призводить до психічних розладів, зниження продуктивності та навіть до повного вигорання. Військові дії також часто призводять до економічної нестабільності, втрати робочих місць та зниження заробітної плати. Невизначеність щодо майбутнього економічного становища також додає стресу працівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Доречно згадати і те, що війна може порушити соціальні зв’язки як всередині організації, так і в суспільстві в цілому. Переміщення людей, розлучення сімей та зміна соціальних ролей часто суттєво впливають на мотивацію та лояльність працівників. Цим і обумовлюється актуальність тематики бакалаврської кваліфікаційної роботи. Об’єкт дослідження – Франківська районна адміністрація Львівської міської ради. Предметом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є стратегії управління ризиками персоналу цієї установи. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розроблення заходів щодо удосконалення стратегій управління ризиками персоналу Франківської районної адміністрації Львівської міської ради. У першому розділі роботи здійснено огляд літературних джерел та нормативно-правової бази за проблемою стратегій управління ризиками персоналу організації. Звернено особливу увагу на сутність таких ризиків, а також на стратегії управління ними в умовах сьогодення. Надалі здійснено аналізування діяльності Франківської районної адміністрації Львівської міської ради за проблемою стратегій управління ризиками її персоналу. Для цього здійснено аналізування її загального та спеціального фонду, діагностику її фінансово-господарської діяльності, а також проаналізовано стратегії управління ризиками персоналу у ній. У межах першого проектного заходу запропоновано застосування антисипативного управління для виявлення слабких сигналів у стратегіях управління ризиками персоналу Франківської районної адміністрації. Другий проектний захід – це використання поетапного підходу до визначення критичності ризиків персоналу Франківської районної адміністрації у ході стратегій управління ними. Удосконалення стратегій управління ризиками персоналу Франківської районної адміністрації Львівської міської ради є важливою складовою успіху, оскільки дає змогу досягти значних економічних вигод, покращити соціальні умови та забезпечити ефективне використання інформаційних ресурсів.ризик-менеджмент, стратегія.

Human resources risk management is a critical aspect of strategic management, especially in the context of war, which is the case in Ukraine. Military conflicts create a hazardous environment that affects all aspects of the functioning of state and local governments, including human resource management. Thus, the most obvious risks are related to the physical safety of employees, as hostilities, bombings, shelling, mining, and other threats often lead to injuries or deaths of personnel. In addition, war creates a significant psychological burden on employees. Constant stress, fear for their own and their loved ones' lives, and loss of loved ones or colleagues lead to mental disorders, reduced productivity and even complete burnout. Hostilities also often lead to economic instability, job losses and wage cuts. Uncertainty about the future financial situation also adds to the stress on government and local government employees. It is also worth mentioning that war can disrupt social ties within an organisation and society as a whole. Displacement of people, family separation and changes in social roles often significantly impact employee motivation and loyalty. It is the reason for the relevance of the topic of the bachelor's thesis. The Frankivsk District Administration of the Lviv City Council is the object of research. The bachelor's thesis is on risk management strategies for the institution's staff. The bachelor's thesis aims to develop measures to improve the risk management strategies of the Frankivsk District Administration of the Lviv City Council personnel. In the first chapter of the work, we reviewed the literature and the regulatory framework on the issue of risk management strategies for the organisation's personnel. We paid particular attention to the essence of such risks and the management strategy in today's conditions. Subsequently, we analysed the activities of the Frankivsk District Administration of the Lviv City Council regarding its personnel risk management strategies. To do so, we examined its general and special funds, diagnosed its financial and economic activities, and analysed its HR risk management strategies. As part of the first project activity, we proposed using antisympathetic management to identify weak signals in the HRM strategies of the Frankivsk District Administration. The second project activity uses a stepwise approach to determine the criticality of the Frankivsk District Administration's personnel's risks during their risk management strategies. Improving the risk management strategies of the Frankivsk District Administration of the Lviv City Council staff is an important component of success, as it allows for achieving significant economic benefits, improving social conditions, and ensuring the efficient use of information resources.
Research of risk management strategies of the organization's personnel (on the example of the Frankivska District Administration of the Lviv City Council)
Keywords: 6.281.00.00; – орган місцевого самоврядування; персонал; ризик; local government; personnel; risk; risk management; strategy