Вплив деструкції розчину поліакриламіду на гідравлічний опір раптового розширення труб - Чернюк, Володимир Васильович; Орел, Вадим Ігорович (My University, 2005)
Наведено результати експериментального дослідження зміни значень коефіцієнта опору раптового розширення труби в процесі деструкції водних розчинів поліакриламіду з масовими концентраціями 10–4 та 3•10–4 кг/кг внаслідок проходження їх крізь відцентровий насос. Підтверджено теоретичний механізм деструкції полімерних розчинів, запропонований О.Б.Ступіним [15], який відбувається аналогічно процесу розпаду радіоактивних ядер.

The results of an experimental research of change of values on the resistance factor of sudden expansion in pipe in process of destruction of polyacrylamide water solutions by mass concentration 10–4 and 3•10–4 kg/kg of a flow through the centrifugal pump are given. Offered by Stupin, А.B. [15] the theoretical mechanism of destruction of polymeric solutions proceeding similarly to process of disintegration of radioactive nucleuses is confirmed.

Приведены результаты экспериментального исследования изменения значений коэффициента сопротивления внезапного расширения трубы в процессе деструкции водных растворов полиакриламида с массовыми концентрациями 10–4 и 3•10–4 кг/кг вследствие прохождения их через центробежный насос. Подтвержден предложенный А.Б. Ступиным [15] теоретический механизм деструкции полимерных растворов, протекающий аналогично процессу распада радиоактивных ядер.
The influence of polyacrylamide solution destruction on hydraulic resistance of instant pipe extension
Keywords: 532.517.4:532.542.4:532.135:532.556.2