Представлення кінематичних співвідношень в системах зовнішнього намотування барабанами у формі прямокутників з круговим спряженням кутів - Будзан, В. І.; Віннік, В. М.; Винник, В. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2006)
Наведено математичну модель намотувальної системи, що складається з двох барабанів прямокутного поперечного перерізу та спряженими прямими кутами та гнучкого елемента (нитки). У процесі намотування змінюється: довжина матеріалу між барабанами, радіуси-вектори точок набігання матеріалу на приймальний барабан та збігання його з віддавального барабана, кути між матеріалом та радіусами-векторами барабанів. Авторами одержані рівняння руху системи та зміни довжини нитки. The paper presents the mathematical equations motion of the winding system that consists of the two square cross section coils. The main problem of this task consists in the system stiffness change that connected with the jumping-like change of the flexible element length. The equations of the mechanical system motion are obtained and the flexible element length change is described.