Дослідження та аналіз показників автобусного маршруту № 10 у м. Львові - Нестор, Назарій Дмитрович; Nestor, Nazarii Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Міськй маршрут №10, що курсує по маршруту від кінцевих зупинок «Кінг Крос Леополіс» та «Головний вокзал». Даний два об’єкта є досить великими точками притягання пасажирів. Також на даному маршруті є проміжні пункти, що в свою чергу притягають пасажирів. Серед ниє є такі зупинки як «Автовокзал» та ТЦ «Південний». Також поблизу головного вокзалу знаходиться навчальний заклад Національний університет «Львівська політехніка». З метою покращення якості перевезень на даному маршруті, необхідно розробити заходи з підвищення якості обслуговування, покращення техніко-експлуатаційних показників роботи і ефективності використання рухомого складу. Також необхідно дослідити цей маршрут на пасажиропотоки. Основним завданням схем транспорту міста є вивчення принципових напрямів, послідовності й термінів реалізації заходів з розвитку магістральної вулично-дорожньої мережі, а також усіх видів міського, приміського та зовнішнього транспорту, що забезпечують потреби населення і народного господарства систем поселень у пасажирських перевезеннях з дотриманням нормативних витрат часу на пересування, вимог до безпеки дорожнього руху, охорони навколишнього середовища, комфортності поїздок, економії енергетичних, територіальних і трудових ресурсів. Раціональне та злагоджене функціонування транспортної системи міст неможливе без роботи громадського пасажирського транспорту. Організація перевезень пасажирів в межах міста – одне з найважливіших завдань управління міським транспортним комплексом. Вимоги до організації роботи громадського пасажирського транспорту – вибір оптимальних маршрутів руху, графіків руху транспорту, виду та пасажиромісткості транспортних засобів, що використовуються для перевезень. При проведенні натурних обстежень на маршруті № 10 сполученням Головний залізничний вокзал – ТЦ «Кінг Крос Леополіс» було зібрано дані про пасажиропотік на маршруті, пасажирообмін на зупинках, час проїзду ділянок між зупинками. На основі отриманих даних розраховано показники роботи транспортних засобів на маршруті. Розрахунок проводився для трьох варіантів транспортних засобів – великої (92 пас), середньої (46 пас) та малої (24 пас) пасажировмістимості, кожен з яких має свої переваги та недоліки, оцінка яких проводиться за різними критеріями. Розраховано собівартість 1 пас•км перевезень великими, середніми та малими автобусами і визначено, що з точки зору мінімуму собівартості (за коефіцієнтом наповнення) найоптимальнішим є використання на маршруті автобусів середньої вмістимості. Також сформовано розкладу руху автобусів на маршруті з врахуванням наявних пікових періодів. Об’єкт дослідження – маршрут громадського транспорту №10 у місті Львові. Предмет дослідження – тривалість руху автобусів від терміналу до терміналу.

City route No. 10, running along the route from the final stops "King Cross Leopolis" and "Main Station". These two objects are quite large points of attraction for passengers. There are also intermediate points on this route, which in turn attract passengers. Among them are such stops as "Autovokzal" and "Pivdenniy" shopping center. The Lviv Polytechnic National University is also located near the main train station. In order to improve the quality of transportation on this route, it is necessary to develop measures to improve the quality of service, improve the technical and operational indicators of work and the efficiency of the use of rolling stock. It is also necessary to study this route for passenger traffic. The main task of the city's transport schemes is the study of the principle directions, sequence and terms of implementation of measures for the development of the main street and road network, as well as all types of urban, suburban and external transport, which provide the needs of the population and the national economy of settlement systems in passenger transportation in compliance with regulatory costs travel time, requirements for road safety, environmental protection, travel comfort, saving energy, territorial and labor resources. Rational and coordinated functioning of the transport system of cities is impossible without the operation of public passenger transport. The organization of passenger transportation within the city is one of the most important tasks of managing the city transport complex. Requirements for the organization of public passenger transport - selection of optimal traffic routes, traffic schedules, type and passenger capacity of vehicles used for transportation. During field surveys on route No. 10 connecting the Main Railway Station - King Cross Leopolis shopping center, data was collected on passenger traffic on the route, passenger interchange at stops, and travel time between stops. Based on the received data, the performance indicators of the vehicles on the route were calculated. The calculation was carried out for three variants of vehicles - large (92 pas), medium (46 pas) and small (24 pas) passenger capacity, each of which has its own advantages and disadvantages, which are evaluated according to different criteria. The cost of 1 pas•km of transportation by large, medium and small buses was calculated and it was determined that from the point of view of the minimum cost (according to the filling factor) the most optimal is the use of medium-capacity buses on the route. The schedule of buses on the route has also been created, taking into account the available peak periods. The object of the study is public transport route No. 10 in the city of Lviv. The subject of the study is the duration of bus travel from terminal to terminal.
Research and analysis of bus route No. 10 indicators in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; – маршрут громадського транспорту; тривалість руху; – public transport route; duration of movement