Application of information and telecommunication technologies in criminal proceedings in Ukraine - Канцір, Володимир; Крижановський, Анатолій; Kantsir, Volodymyr; Kryzhanovskyi, Anatolii (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено окремі аспекти використання інформаційно-комунікаційних та цифрових технологій /“режим відеоконференції”/, програмних продуктів під час судового провадження, відповідні технічні та процесуальні механізми застосування, зберігання (архівування) доказової інформації, їх регулювання у вітчизняному законодавстві та законодавстві інших держав. Використання новітніх технологій під час судового провадження набуває актуальності у разі неможливості “фізичної присутності” особи для участі у певних процесуальних (слідчих) діях, судових засіданнях: у разі виникнення надзвичайної ситуації штучного або природного характеру, оголошеного (введеного) в державі воєнного, надзвичайного стану, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. В умовах розвитку інноваційних технологій окремі проблеми, які виникають перед учасниками кримінального провадження, підлягають досить швидкому і, основне, оперативному вирішенню за допомогою сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та продуктів. Якщо на етапах досудового розслідування або судового розгляду справи безпосередня участь особи неможлива з об’єктивних причин, компетентними особами надано правовий дозвіл на прийняття рішення про проведення окремих слідчих чи інших процесуальних дій у режимі відеоконференції. Найбільш раціональними в цьому контексті є програмні продукти, пов’язані з удосконаленням телекомунікаційних мереж, зокрема, з використанням онлайн-сервісів та платформ. Окремо можна виділити стрімкий розвиток мобільних інформаційних застосунків, зокрема мобільного Інтернету. Ця сфера зв’язку в усьому світі, і в Україні також, освоює нові стандарти, які дозволяють швидше і якісніше обмінюватися інформацією.

Some aspects of the use of information and communication and digital technologies /»video conference mode»/, software products during proceedings, relevant technical and procedural mechanisms of application, storage (archiving) of evidentiary information, and their regulation in domestic and other countries' legislation were studied. The use of the latest technologies during judicial proceedings becomes relevant in the case of the impossibility of a person's «physical presence» to participate in certain procedural (investigative) actions, court proceedings: in the event of an artificial or natural situation declared (introduced) in the state, a state of martial law, a state of emergency, implementation measures to ensure national security and defense, repel armed aggression of the Russian Federation. In the development of innovative technologies, individual problems that arise before the participants of criminal proceedings are subject to a fairly quick and, most importantly, operational solution with the help of modern information and communication technologies and products. If at the stages of the pre-trial investigation or trial of the case, the direct participation of a person is impossible due to objective reasons; the competent persons have given the legal permission to decide on the conduct of individual investigative or procedural actions in video conference mode. The most rational, in this context, are software products related to the improvement of telecommunication networks, in particular, the use of online services and platforms. It is only possible to single out the rapid development of mobile information technologies, particularly the mobile Internet. This field of communication all over the world, and in Ukraine as well, is mastering new standards that allow for faster and better exchange of information.
Застосування інформаційно-телекомунікаційних технологій у кримінальному провадженні в Україні
Keywords: інформація; комунікаційні та цифрові технології; режим відео конференції; програмний продукт; портал; транспортування інформації; дистанційне судочинство; information; communication and digital technologies; video conference mode; software product; portal; information transportation; remote proceedings; 343.98