Бухгалтерський облік, аналіз та контроль розрахункових відносин на ПП "ТЕРМО-ТОП-СЕРВІС" - Квасницький, Андрій Мар'янович; Kvasnytskyi, Andrii Marianovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах господарювання, що характеризуються високим рівнем економічної нестабільності, трансформацією законодавчої бази, розвитком цифрових технологій та впливом глобальних криз, зокрема воєнних дій в Україні, особливого значення набуває питання ефективного управління розрахунковими відносинами на підприємствах. Зростання обсягів дебіторської та кредиторської заборгованості, складність контролю за їх динамікою, ризики неплатоспроможності контрагентів та порушення податкової дисципліни — усе це вимагає удосконалення обліково-аналітичного та контрольного інструментарію, адаптованого до нових реалій господарювання. У зв’язку з цим тема магістерської кваліфікаційної роботи «Бухгалтерський облік, аналіз та контроль розрахункових відносин на ПП «ТЕРМО-ТОП-СЕРВІС» є надзвичайно актуальною як з наукової, так і з прикладної точки зору. У роботі комплексно досліджено теоретико-методичні основи обліку та аналізу розрахункових операцій, охарактеризовано чинну нормативно-правову базу в Україні й розкрито практичні аспекти організації відповідних процесів на підприємстві, що спеціалізується на виконанні будівельно-монтажних робіт у сфері інженерних систем теплопостачання та водовідведення. У першому розділі роботи розглянуто економічну сутність розрахункових відносин, їх місце в системі бухгалтерського обліку, значення для формування достовірної звітності та прийняття управлінських рішень. Проведено порівняльний аналіз підходів до обліку дебіторської та кредиторської заборгованості відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку (НП(С)БО) та міжнародних стандартів фінансової звітності (IFRS). Здійснено огляд наукової літератури за темою дослідження, проаналізовано проблемні аспекти нормативного регулювання, зокрема щодо формування резервів сумнівних боргів, застосування 6 справедливої вартості, а також автоматизації аналітичного обліку взаєморозрахунків. У другому розділі проведено аналітичне дослідження господарської діяльності ПП «ТЕРМО-ТОП-СЕРВІС», розкрито особливості його облікової політики, наведено показники, що характеризують дебіторську та кредиторську заборгованість підприємства у 2023–2024 роках. Зокрема, проаналізовано динаміку заборгованості, оборотність, середній термін погашення, структуру розрахунків із контрагентами та бюджетом. Виявлено, що підприємство має потребу в оптимізації роботи з дебіторами, впровадженні механізму резервування ризиків, посиленні внутрішнього контролю та автоматизації процесів. У третьому розділі роботи запропоновано шляхи удосконалення обліку, аналізу та контролю розрахункових відносин. Зокрема: 1. Деталізовано облік дебіторської заборгованості за строками виникнення; 2. Розроблено методику формування резерву сумнівних боргів відповідно до НП(С)БО 10; 3. Запропоновано систему внутрішнього скорингового оцінювання контрагентів; 4. Обґрунтовано впровадження автоматизованої системи контролю розрахунків у середовищі програмного забезпечення BAS. З метою підвищення платіжної дисципліни, мінімізації фінансових ризиків та забезпечення прозорості розрахункових процесів рекомендовано: 1. Застосовувати електронний платіжний календар; 2. Вести автоматизований реєстр прострочених платежів; 3. Використовувати модулі нагадування про податкові зобов’язання; 4. Проводити регулярні звірки з контрагентами в системі CRM або BAS. У результаті впровадження запропонованих заходів підприємство отримає: 1. Зниження частки простроченої дебіторської заборгованості; 2. Своєчасне виконання зобов’язань перед бюджетом і партнерами; 3. Зростання фінансової дисципліни; 4. Зменшення ризиків штрафів та збитків від безнадійних боргів; 7 5. Підвищення достовірності фінансової звітності та ефективності облікової служби. Практична цінність роботи полягає в можливості впровадження запропонованих рекомендацій без значних фінансових витрат, використовуючи вже наявні інформаційні системи підприємства або їх базові конфігурації. Отримані результати можуть бути адаптовані для підприємств різних галузей, що мають значну частку кредиторської чи дебіторської заборгованості. Таким чином, дослідження розкриває широкі можливості вдосконалення системи бухгалтерського обліку, аналізу й контролю розрахункових відносин з урахуванням сучасних викликів зовнішнього середовища, що дозволяє забезпечити фінансову стабільність та ефективне управління зобов’язаннями підприємства.

In today's business environment, characterized by a high level of economic instability, transformation of the legal framework, development of digital technologies and the impact of global crises, including military actions in Ukraine, the issue of effective management of settlement relations at enterprises is of particular importance. The growth of accounts receivable and accounts payable, the complexity of monitoring their dynamics, the risks of counterparty insolvency and violations of tax discipline - all this requires the improvement of accounting, analytical and control tools adapted to the new realities of business. In this regard, the topic of the master's qualification work “Accounting, Analysis and Control of Settlement Relations at Thermo-Top Service PE” is extremely relevant from both scientific and applied points of view. The paper comprehensively investigates the theoretical and methodological foundations of accounting and analysis of settlement operations, characterizes the current regulatory framework in Ukraine and reveals the practical aspects of organizing the relevant processes at an enterprise specializing in construction and installation works in the field of engineering systems of heat supply and sewage. In the first chapter of the research paper, the economic essence of settlement relations, their place in the accounting system, and their importance for the formation of reliable reporting and management decision-making are considered. A comparative analysis of approaches to accounting for accounts receivable and accounts payable in accordance with national accounting standards (NSAU) and international financial reporting standards (IFRS) is carried out. The author reviews the scientific literature on the topic of the study, analyzes the problematic aspects of regulatory regulation, in particular, the formation of provisions for doubtful debts, the application of fair value, and the automation of analytical accounting of mutual settlements. The second chapter conducts an analytical study of the economic activities of PE 9 “TERMO-TOP-SERVICE”, reveals the features of its accounting policy, provides indicators characterizing the accounts receivable and payable of the enterprise in 2023- 2024. In particular, the dynamics of debt, turnover, average maturity, structure of settlements with counterparties and the budget are analyzed. It is found that the enterprise needs to optimize its work with debtors, implement a risk reservation mechanism, strengthen internal control and automate processes. The third chapter of the research paper proposes ways to improve accounting, analysis and control of settlement relations. In particular: 1. The accounting of accounts receivable by maturity is detailed; 2. The methodology for the formation of a reserve for doubtful debts in accordance with NP(C)BU 10 is developed; 3. The system of internal scoring of counterparties is proposed; 4. The introduction of an automated system for controlling payments in the BAS software environment is substantiated. In order to improve payment discipline, minimize financial risks and ensure transparency of settlement processes, it is recommended to: 1. To use an electronic payment calendar; 2. Maintain an automated register of overdue payments; 3. Use modules for reminder of tax liabilities; 4. Conduct regular reconciliations with counterparties in the CRM or BAS system. As a result of the implementation of the proposed measures, the company will receive: 1. Reduce the share of overdue accounts receivable; 2. Timely fulfillment of obligations to the budget and partners; 3. Increased financial discipline; 4. Reducing the risk of fines and losses from bad debts; 5. Improving the reliability of financial statements and the efficiency of the accounting department. The practical value of the work lies in the possibility of implementing the proposed recommendations without significant financial costs, using the existing information 10 systems of the enterprise or their basic configurations. The results obtained can be adapted to enterprises in various industries that have a significant share of accounts payable or receivable. Thus, the study reveals wide possibilities for improving the system of accounting, analysis and control of settlement relations, taking into account the current challenges of the external environment, which allows to ensure financial stability and effective management of the enterprise's liabilities.
Accounting, analysis and control of settlement relations at TERMO-TOP-SERVICE PE
Keywords: 3.071.00.00; Бухгалтерський облік; дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; розрахункові відносини; аналіз; контроль; резерв сумнівних боргів; BAS; автоматизація; ПП «ТЕРМО-ТОП-СЕРВІС». СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 1. Савченко; Т. Г. (2021). Методичні аспекти обліку дебіторської заборгованості на підприємстві. Економіка та держава; (10); 115–118. https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.10.115 2. Міністерство фінансів України. (2013). Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00 3. Міністерство фінансів України. (2013). Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0873-13; Accounting; accounts receivable; accounts payable; settlement relations; analysis; control; allowance for doubtful debts; BAS; automation; PE “TERMO-TOP-SERVICE”. REFERENCES 1. Savchenko; T. H. (2021). Methodological aspects of accounting for receivables at the enterprise. Economy and the State; (10); 115–118. https://doi.org/10.32702/2306- 6806.2021.10.115 2. Ministry of Finance of Ukraine. (2013). National Accounting Standard (NAS) 10 «Accounts Receivable». Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027- 00 3. Ministry of Finance of Ukraine. (2013). National Accounting Standard (NAS) 1 «General Requirements for Financial Reporting»;. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0873-13