Правова система підсудності справ Верховному Суду США - Добош, З. А.; Забзалюк, О. В.; Dobosh, Z. A.; Zabzaliuk, O. V.; Добош, З. А.; Забзалюк, О. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
На основі ґрунтовного аналізу наявної історіографічної бази проаналізовано правову систему підсудності справ Верховному Суду США. З’ясовано, що Верховний Суд США є першою судовою інстанцією щодо окремих категорій справ і апеляційною – у справах федерального значення. Сучасний Верховний Суд США розглядає справи на підставі петиції сторони чи іншої зацікавленої особи лише в порядку сертиорарі, а федеральні суди та вищі суди штатів можуть звернутися до нього, якщо необхідне компетентне тлумачення норми федерального права в порядку сертифіката. Аналіз нормативних актів та юридичної літератури дає підстави стверджувати, що впродовж 1790–1988 рр. підсудність справ Верховному Суду США постійно змінювалася внаслідок прийняття федеральних законів, які обмежували випадки їхнього обов’язкового розгляду Верховним Судом. Це сприяло тому, що із 1988 р. Верховний Суд володіє дискреційним правом вирішення питання про прийняття ним справи до провадження.

On the basis of a thorough analysis of the existing historiographical base, the legal system of jurisdiction of the US Supreme Court is analyzed. The US Supreme Court has been found to be the first court in certain categories of cases and to appeal in federal cases. The current U.S. Supreme Court only deals with a petition from a party or other interested party in the order of a certifier, and federal and state Supreme Courts can refer to it if they need a competent interpretation of federal law in the certification procedure. The analysis of regulations and legal literature gives reason to claim that during the years 1790–1988 the jurisdiction of the Supreme Court of the United States constantly changed as a result of the adoption of federal laws that limited the cases of their binding consideration by the Supreme Court. This has contributed to the fact that since 1988 the Supreme Court has the discretion to decide whether to admit the case to the proceedings.

На основе тщательного анализа имеющейся историографической базы проанализировано правовую систему подсудности дел Верховному Суду США. Выяснено, что Верховный Суд США является первой судебной инстанцией по отдельным категориям дел и апелляционной – по делам федерального значения. Современный Верховный Суд США рассматривает дела на основании петиции стороны или иного заинтересованного лица только в порядке сертиорари, а федеральные суды и высшие суды штатов могут обратиться к нему в случае необходимости компетентного толкования нормы федерального права в порядке сертификата. Анализ нормативных актов и юридической литературы дает основания утверждать, что в течение 1790–1988 гг. подсудность дел Верховному Суду США постоянно менялась в результате принятия федеральных законов, которые ограничивали случаи их обязательного рассмотрения Верховным Судом. Это способствовало тому, что с 1988 г. Верховный Суд обладает дискреционным правом решения вопроса о принятии им дела к производству.
Legal system of jurisdiction the Us Supreme Court
Правовая система подсудности дел Верховному Суду США
Keywords: правова система; підсудність справ; Верховний Суд США; Конституція США; штат; громадяни; спір; юрисдикція; судова система; законодавство; legal system; jurisdiction of cases; the US Supreme Court; US Constitution; state; citizens; dispute; jurisdiction; judiciary; legislation; правовая система; подсудность дел; Верховный Суд США; Конституция США; штат; граждане; спор; юрисдикция; судебная система; законодательство; 340; 12