Features of distribution of three-dimensional quasistationary electromagnetic field in a system with planar interface between media - Васецький, Юрій; Мазуренко, Ірина; Дзюба, Костянтин; Vasetsky, Yuriy; Mazurenko, Iryna; Dziuba, Konstantin (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Встановлено, що розподіл густини індукованого струму в електропровідному півпросторі не має компоненти, що перпендикулярна плоскій границі поділу середовищ незалежно від властивостей середовища, конфігурації контуру вихідного струму в діелектричному півпросторі й залежності струму від часу. Показано, що поверхнева густина електричного заряду визначається тільки нормаль- ною компонентою напруженості індукованого електричного поля вихідного струму контура. У випадку сильного скін-ефекту в електропровідному півпросторі висновок зроблено на основі точного рішення задачі про електромагнітне поле. Поширення ствердження на загальний випадок середовища з довільними електрофізичними властивостями засновано на відомому нульовому рішенні крайової задачі для вертикальної компоненти напруженості електричного поля в електропровідному середовищі, яка сформульована як задача для однорідного рівняння парабо- лічного типу з нульовими крайовими умовами. Результати проілюстровано на прикладі розрахунку поверхневої густини електричного заряду у разі плоского контуру, коли підвід струму здійснюється по двом паралельним провідникам, що перпендикулярні центральній частини контуру.

It is established that the distribution of density of induced current in conducting half-space has no component perpendicular to the planar interface between media, regardless of (1) the properties of the medium, (2) configuration of a current-carrying contour, and (3) the current dependence on time. It is shown that the surface density of electric charge is determined only by the normal component of the strength of the induced electric field of the source-system of currents. In the case of a strong skin effect in electric conductive medium, conclusions have been drawn based on the correct solution of the task of electromagnetic field. Spreading the statement on the general case of medium with arbitrary electro physical properties is based on the well-known zero solution of the boundary problem for a vertical component of electric field strength in electrically conductive medium defined as a task of homogeneous equation of parabolic type with zero boundary conditions. Results are illustrated by the example of calculating the surface density of the electric charge in the case of the planar current-carrying contour if the current is supplied using two parallel conductors perpendicular to the central part of the contour.
Особливості розподілу тривимірного квазістаціонарного електромагнітного поля в системі з плоскоюграницею розподілу середовищ
Keywords: quasi-stationary three-dimensional electromagnetic field; arbitrary loop with current; eddy currents