Дослідження взаємодії гумінових кислот з іонами феруму, алюмінію і хрому - Олійник, Л. П.; Oliynyk, L. P. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Досліджено взаємодію іонів Феруму, Алюмінію та Хрому з гуміновими кислотами за різних значень рН суміші. Концентрація іонів металу, зв’язаних з гуміновою кислотою, є пропорційною до концентрації іонів металу у водному розчині при рН 3 та низьких концентраціях іонів металів. Відношення кількості іонів Феруму, пов’язаних з гуміновою кислотою, від кількості кислотних груп у гумінових кислотах більше 1.5, за високої концентрації іонів заліза у розчині. Це пов’язано з утворенням димерів іонів тривалентного Феруму та їх взаємодією з кислотними групами гумінових кислот. Радіус частинок, утворених у реакції гумінових кислот з іонами Феруму, не залежить від рН і зменшується в реакції з іонами Хрому та Алюмінію за рН вище 4. Збільшення концентрації іонів металу призводить до збільшення радіуса частинки за низької концентрації іонів металу, що досягає постійного значення за високих концентрацій іонів металів і рН 6,1.

The interaction of ferric, aluminum and chromium ions with humic acids at different pH values of the mixture has been investigated. The concentration of metal ions bound with the humic acid is proportional to the concentration of metal ions in aqueous solution at pH 3 and at low concentrations of metal ions. The ratio of the amount of ferric ions bound with the humic acid to the amount of acidic groups in humic acids is over 1.5 with a high ferric ion concentration in the solution. This is due to the formation of dimers of ferric ions and their interaction with the acidic groups of humic acids. The radius of the particles formed in the reaction of humic acids with ferric ions does not depend on the pH value and decreases in the reaction with chromium and aluminum ions at the pH values above 4. An increase in the concentration of metal ions leads to an increase in the particle radius at a low metal ion concentration reaching a constant value at high metal ion concentrations and at pH 6.1.
Investigation of the interaction of humic acids with ferric, aluminum and chromium ions
Keywords: гумінові кислоти; іони заліза; алюмінію і хрому; humic acids; ferric; aluminum and chromium ions; 541.12