Підвищення міцності стінових будівельних матеріалів після просочення гідроізолюючими рідинами - Ілів, В. В.; Ілів, Я. В.; Iliv, V.; Iliv, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Наведено результати дослідження водопоглинання, міцності на стиск і згин, крайового кута змочування керамічних і цементно-піщаних матеріалів, просочених рідинами виробництва ЗДП “Кремнійполімер” та розробленими сумішами із водорозчинних рідин. Основними гідрофобними матеріалами виробництва ЗДП “Кремнійполімер”для отримання гідроізолювальних рідин є 136-157 М; ЕТС-32; АКОРБ100. На основі ГКЖ-11Н і ГКЖ-11К розроблено експериментальні гідроізолювальні рідини № 1 К, № 2 К, № 1 Н та № 2 Н. Керамічні стінові матеріали та цементно-піщані зразки, що моделюють мурувальний розчин, просочені дослідними сумішами (№ 1 К, № 2 К, № 1 Н, № 2 Н), так як і AQUAFIN-F, володіють значно нижчим водопоглинанням, суттєво підвищується їхня міцність на стиск і згин, при цьому суттєво зростає крайовий кут змочування. Аналогічні результати отримано для гідроізолювальних рідин ЕТС-32, АКОР Б-100, мікроемульсії 136-157М. Треба зазначити, що керамічні зразки після просочення володіють дещо нижчим водопоглинанням, дещо вищою міцністю на стиск і згин та суттєвішим зростанням крайового кута змочування порівняно з цементно-піщаними зразками. Із матеріалів виробництва ЗДП “Кремнійполімер” дещо кращі результати показали ЕТС-32 та АКОР Б-100 порівняно з мікроемульсією 136-157М. По периметру будівлі після заливання в попередньо висвердлені отвори гідроізолювальних рідин створюється своєрідний армопояс за рахунок суттєвого підвищення міцності стінових матеріалів на стиск і згин.

The results of the study of water absorption, compressive strength and bending strength, wetting angle of ceramic and cement-sand materials, impregnated with the production of SDP “Kremniypolimer” and developed mixtures of water-soluble liquids are presented in the article. The main hydrophobic materials produced by ZDP “KremnoiPolimer” for obtaining waterproofing liquids are 136-157 M; ETS-32; AKOR-B100. On the basis of GKZH-11N and GKZH-11K experimental waterproofing fluids No. 1 K, No. 2 K, No. 1 H and No. 2 Н were developed. Ceramic wall materials and cementitious and sand samples that simulate a mortar, impregnated with experimental mixtures (No. 1 K, No. 2 K, No. 1 N, No. 2 N), as well as AQUAFIN-F, have significantly lower water absorption, substantially increases their compressive and bending strength, while the marginal angle of wetting is significantly increasing. Similar results were obtained for hydro-insulating liquids ETS-32, AKOR B-100, microemulsions 136–157 M. It should be noted that ceramic specimens after impregnation have a slightly lower water absorption, somewhat higher compressive and bending strength and a more significant increase in the wetting angle compared to cementsand samples. From materials produced by ZDP “KremnoiPolimer”, somewhat better results were shown by ETS-32 and AKOR B-100 in comparison with the microemulsion 136–157 M. On the perimeter of the building, after pouring into pre-drilled holes of waterproofing liquids, a peculiar armopoy is created due to a significant increase in the strength of the wall materials on compression and bending.
Increasing the validity of wall construction materials after replacement of hydrogenerated liquids
Keywords: вертикальна і горизонтальна гідроізоляція; капілярний тиск води; кремнійорганічні рідини; міцність на стиск і згин; водопоглинання; крайовий кут змочування; технологічна схема нанесення; поверхнева імпрегнація; гідрофобний ефект; гідроізоляційні ремонтні роботи; керамічні та в цементно-піщані зразки; vertical and horizontal waterproofing; capillary pressure of water; silicon organic fluids; compressive and bending strength; water absorption; edge wetting angle; technological drawing scheme; surface impregnation; hydrophobic effect; waterproofing repair works; ceramic and cement-sand samples; 691.53; 666.97