Досліження осадження малахіту з розчину міді (2) нітрату кальцинованою содою за різних мольних співвідношень між реагентами - Яворський, В. Т.; Перекупко, А. В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Встановлено відповідність і взаємозв′язок між рН і мольним співвідношенням реагентів у реакційному середовищі системи Cu(NO3)2-Na2CO3-H2O. Високі значення ступеня осадження іонів міді у тверду фазу (99,37…99,67 %) забезпечує співвідношення Na2CO3:Cu(NO3)2 = 1,1–1,2, що відповідає рН розчину 5,5…6,8. Непрореагована сода у маточному розчині перетворюється на натрій гідрокарбонат унаслідок реакції взаємодії з вуглекислим газом. Accordance and interdependence between рН and by molar correlation of reagents in the reactionary medium of the system Cu(NO3)2-Na2CO3-H2O have been shown in this work. The high values of degree of precipitation of copper ions in a solid phase (from 99,37 to 99,67 %) are provided by correlation Na2CO3:Cu(NO3)2 = 1,1–1,2, that сorresponds to рН from 5,5 to 6,8. Unreacted soda in uterine solution is transformed in sodium hydrocarbonate as a result of reaction of interaction with carbon dioxide.