Теплостійкість загартованих вуглецевих сталей, зміцнених поверхневим пластичним деформуванням - Ткачук, А. А.; Заблоцький, В. Ю.; Мороз, С. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Описано дослідження характеристик опору нанокристалічних структур термічному розміцненню під час вакуумних відпусків в інтервалі температур 100…600 ОС. Встановлено, що зміцнення гартованих вуглецевих сталей у процесі вигладжувального оброблення значною мірою зумовлено ефективним розвитком у тетрагональному невідпущеному мартенситі деформаційного динамічного старіння, що характеризується утворенням на виникаючих під час тертя багаточисленних дислокаціях сегрегації з атомів вуглецю. The present work describes the study of resistance characteristics of nanocrystalline structures of thermal relaxation during vacation vacuum in the temperature range 100...600 ОС. It is established that the strengthening of tempered carbon steel during plastic processing is largely due to effective development in the tetragonal martensite is released strain dynamic aging, characterized by the formation of friction arising during numerous dislocations segregation of carbon atoms.