Зовнішньополітичні орієнтири державотворення в українській політичній думці націоналістичного спрямування у 20-50-х рр. ХХ ст - Стародуб , Тарас Петрович (Національний університет «Львівська політехніка», 2022)
Дисертаційна робота присвячена дослідженню зовнішньополітичних орієнтацій українського національно-визвольного руху в реаліях функціонування системи міжнародних відносин міжвоєнного періоду ХХ ст., періоду Другої світової війни та повоєнного періоду. Після відновлення державної незалежности в 1991 р. перед Україною постало завдання виробити власні зовнішньополітичні орієнтації, віднайти своє місце в системі міжнародних відносин, власне позиціонування в геополітичній системі координат. Окремо виникло питання, неодноразово актуалізоване в попередні періоди існування української державности з огляду на особливості геополітичного розташування України, – це питання взаємин із сусідніми державами. Перманентна трансформація системи міжнародних відносин, яка хоча й поступово, але безперервно здійснювалася протягом всього постбіполярного періоду і в глобальному, і в регіональному масштабах, змушувала Україну корегувати стратегію і тактику зовнішньополітичного розвитку. Вступ наших західних сусідів до ЄС та НАТО у поєднанні з консервативно-агресивною зовнішньою політикою Російської Федерації вкрай загострили проблему геополітичного вибору України. У контексті зазначеного вище набули актуальности дослідження зовнішньополітичних концепцій та геополітичних конструкцій, витворених українською політичною думкою минулого. Визначальними векторами пропонованого дослідження української політичної думки націоналістичного спрямування 20–50-х рр. ХХ ст. стали зовнішньополітичні орієнтири державотворення в контексті «СРСР – Польща», регіону Центрально-Східної Європи, Балто-Чорноморського простору, а також у розрізі широкого діапазону міжнародної політики та оцінки зовнішньої політики Німеччини, Великої Британії, США та інших великих держав з позицій ставлення до процесу українського державотворення. Перелічені вище проблеми і сьогодні залишаються важливими компонентами реалізації зовнішньополітичного курсу України. У дисертаційній роботі розглянуто погляди представників української політичної думки націоналістичного спрямування впродовж трьох історичних періодів: міжвоєнного періоду ХХ ст., періоду Другої світової війни та повоєнного періоду становлення міжнародної системи біполярного світу; показано адаптацію зовнішньополітичних концепцій українського державотворення до нових міжнародних реалій. Трансформаційні процеси в системі міжнародних відносин наших днів теж вимагають гнучкої корекції стратегії і тактики зовнішньополітичного розвитку України, актуалізуючи, знову ж таки, запотребуваність дослідження української політичної думки націоналістичного спрямування у 20-50-х рр. ХХ ст. Сучасні міжнародні реалії, пов’язані з подіями російсько-української війни, а особливо з моменту повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації в Україну 24 лютого 2022 р., максимально актуалізували спадщину теоретиків українського націоналізму. Ідеї геополітичної значущості України в протистоянні Захід-Схід, у стримуванні московської агресії, у налагодженні співпраці між країнами Центрально-Східної Європи та Балто-Чорноморського регіону задля унеможливлення реалізації імперських планів Росії сьогодні, як ніколи, набувають нової актуальності та запотребуваності. Водночас візії щодо особливої історичної місії України на сході Європи, перетворення її на осередок інтеграційних процесів у регіоні й надалі відповідають національному інтересу нашої держави, виступаючи умовою реалізації активного зовнішньополітичного курсу.
Foreign policy orientations of the state formation in Ukrainian political thought of a nationalist direction in the 20s’-50s’ of the XX century
Keywords: націоналізм, зовнішня політика, геополітика, ОУН, Україна, Центрально-Східна Європа, Балто-Чорноморський регіон, Друга 9 світова війна, Польща, СРСР (Радянський Союз, Росія), Німеччина, США, Велика Британія, nationalism, foreign policy, geopolitics, OUN, Ukraine, CentralEastern Europe, Baltic-Black Sea area, World War II, Poland, Russia (the UdSSR), Germany, the USA, Great Britain; 323.:327