Вплив руслових процесів Нижнього Дністра на транскордонне співробітництво держав (на прикладі України та Республіки Молдова) - Побережний, Євгеній Казимирович; Poberezhnyi, Yevhenii Kazymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Руслові процеси є важливим чинником формування кордонів між державами та мають значний вплив на транскордонне співробітництво (Хільчевський, 2024). Дністер, як спільний водний об'єкт України та Республіки Молдова, може стати зоною динамічних гідроморфологічних змін, що впливають як на інфраструктуру, природоохоронні території та господарську діяльність прибережних регіонів, так і на формування державного кордону(ОБСЄ & ЄЕК ООН, 2005; Бурштинська, Бабушка & Дзюба, 2021). Це питання стає особливо гострим також через вплив тектонічних структур на річкову систему (Фесенко, 2001). При виконанні бакалаврської кваліфікаційної роботи використовувались методи класифікації, аналізу та порівняльний метод. При здійсненні експериментальної частини дослідження використано дані аерокосмічного зондування Землі та технології ГІС для визначення змін русла Дністра. Робота виконувалась у програмному забезпеченні QGIS та ArcGIS Pro. Важливим аспектом у дослідженні було оцифроване русло ріки за різні періоди часу (Burshtynska et al., 2023). Об’єктом дослідження є руслові процеси в пониззі річки Дністер у межах транскордонної ділянки між Україною та Республікою Молдова. Предметом дослідження є методика визначення змін у русловій системі Нижнього Дністра і механізми транскордонного співробітництва між обома державами. Метою кваліфікаційної роботи є аналіз впливу руслових процесів Нижнього Дністра на транскордонне співробітництва між Україною та Республікою Молдова, а також розробка методу моніторингу для удосконалення механізмів спільного управління річковими територіями. В експериментальному досліджені проаналізовано частину русла Дністра по якій проходить державний кордон України та Республіки Молдова. Аналіз проведено по картографічних матеріалах за три часових зрізи. У результаті дослідження з допомогою професійних ГІС інструментів було виміряно зміщення меандрів досліджуваної ділянки, на основі чого можна визначити найбільш нестійкі ділянки та спрогнозувати подальші деформації русла. Дане дослідження є актуальним і має важливе практичне значення. Результати аналізу змін руслової системи можуть бути використані для прийняття рішень щодо захисту прибережних територій, забезпечення сталого використання водних ресурсів, а також для вдосконалення механізмів транскордонного управління. Зокрема, це сприяє підвищенню ефективності співпраці між Україною та Республікою Молдова у сфері екологічної безпеки, протипаводкових заходів та охорони водно-болотних угідь.

Channel processes are an important factor in the formation of borders between states and have a significant impact on cross-border cooperation (Khilchevsky, 2024). The Dniester, as a shared water body of Ukraine and the Republic of Moldova, can become an area of dynamic hydromorphological changes that affect both the infrastructure, nature conservation areas, and economic activity in coastal regions, as well as on the formation of state borders (OSCE & UNECE, 2005; Burshtynska, Babushka & Dziuba, 2021). This issue is also becoming particularly acute due to the influence of tectonic structures on the river system (Fesenko, 2001). In the bachelor's thesis, classification, analysis, and comparative methods were used. In the experimental part of the study, data from aerospace Earth observation and GIS technology were used to determine changes in the Dniester riverbed. The work was performed using QGIS and ArcGIS Pro software. An important aspect of the study was the digitized riverbed for different time periods (Burshtynska et al., 2023). The object of the study is the channel processes in the lower reaches of the Dniester River within the transboundary section between Ukraine and the Republic of Moldova. The subject of the study is the methodology for determining changes in the channel system of the Lower Dniester and the mechanisms of transboundary cooperation between the two states. The purpose of the thesis is to analyze the impact of channel processes in the Lower Dniester on cross-border cooperation between Ukraine and the Republic of Moldova, as well as to develop a monitoring method to improve the mechanisms of joint management of river territories. The experimental study analyzed a section of the Dniester riverbed along which the state border between Ukraine and the Republic of Moldova runs. The analysis was carried out using cartographic materials for three time periods. As a result of the study, using professional GIS tools, the displacement of the meanders of the studied section was measured, on the basis of which it is possible to determine the most unstable sections and predict further deformations of the riverbed. This study is relevant and has important practical significance. The results of the analysis of changes in the riverbed system can be used to make decisions on the protection of coastal areas, ensuring the sustainable use of water resources, and improving cross-border management mechanisms. In particular, it contributes to improving the effectiveness of cooperation between Ukraine and the Republic of Moldova in the field of environmental safety, flood control measures, and wetland conservation.
The impact of channel processes of the Lower Dniester on cross-border cooperation between states: a case study of Ukraine and the Republic of Moldova
Keywords: 6.193.00.00; руслові процеси; Нижній Дністер; транскордонне співробітництво; гідроморфологія; кордон; меандри; ерозія; channel processes; Lower Dniester; transboundary cooperation; hydromorphology; border; meanders; erosion